Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Медицинска сестра: Няма кой да работи, работата е много, а заплащането - малко
Автор: Екип Burgas24.bg 21:33 / 22.03.2022Коментари (1)646
©
Илюстрация
До 5 години у нас могат да бъдат закрити или преструктурирани десетки лечебни заведения. Причината е във все по-големият недостиг на лекари и медицински сестри. Това показва последният анализ на "Индекс на болниците". 

Над 70% от анкетираните лечебни заведения заявяват, че страдат от недостиг на лекари. На първо място по дефицит в страната са специалистите по анестезиология и интензивни грижи. Сериозен глад има и за хирурзи, педиатри и кардиолози. 

Още по-голям е проблемът с липсата на медицински сестри. Недостиг на тези кадри заявяват близо 90% от болниците. A повече от половината от лечебните заведения признават, че на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва.

Като водещи причини за липсата на медицински персонал се посочват лошите условия на труд и заплащането. Недостатъчното производство на кадри в университетите, а също и липсата на възможности за кариерно развитие и специализация. 

На 78 г. Таня Йозова е една от най-възрастните медицински сестри у нас. Работи в болницата в Поморие повече от 50 години. Налага й се да се грижи сама за болните в две отделения. 

“Просто няма кой да работи. Работата е много, заплащането ни е много малко и младите бягат навън за по-добър живот", казва медицинската сестра пред Нова телевизия.

Всяка трета медицинска сестра у нас е пенсионерка, показват данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. И предлагат  стартовата заплата в сектора да е поне три минимални. 

“Сума, която ние смятаме, че трябва да получи всеки специалист по здравни грижи, взимайки диплома, за да има мотивация да остане в България. И младите хора, знаейки, че ще започнат със заплата, която е над средната за страната, да имат мотивация да учат това", казва Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ.

Не само медицински сестри, но и лекари се намират все по-трудно, казва директорът на болницата в Сандански. Лечебното заведение е едно от тези пред риск да се самозакрият, заради остра нужда от кадри във всички отделения. 

“Едва ли повече от 3-4 години може да се поддържа такова ниво на дейност и да се обслужват толкова пациенти с хората, които ще останат на работа. За съжаление много малко млади хора, които завършат обучението си в медицински университет, се връщат в провинцията на работа", казва д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ Югозападна болница.

Здравното министерство вече обсъжда допълнителни стимули за работа в малки населени места.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това да го прочетат лайнявите тролчета,почитатели на мангъреца и чорбата,антиваксърчетата,които плюеха колегите!Скоро ще пукате по стълбите,ама наистина,лузери смотани!Бих ви написал имената,но не искам да мърся форума със сополи!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: