Медицинска сестра се оплака от вербална агресия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
17:05 / 05.08.2022
731
Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни

грижи (РК на БАПЗГ) във Варна изразява своето възмущение и безпокойство за

поредния акт на агресия срещу медицински специалист, този път от представители на ръководството на Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Марина" ЕАД в гр. Варна.Това се посочва в писмо, изпратено до Varna24.bg.

Ето и подробностите:

"В офиса на регионалната колегия се получи жалба от медицинска сестра

Маринела Стоянова - председател на Комисията по професионална етика към РК на БАПЗГ – Варна и медицинска сестра в УМБАЛ "Света Марина“, за проявена вербална агресия срещу нея.

Във връзка с подписка на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) за повишаване на началните основни месечни заплати на медиците, залегнали в новия Колективен трудов договор за сектор "Здравеопазване“, медицинска сестра Стоянова е предоставила достъп до подписката.

В същия ден тя е получила обаждане по телефона за среща с изпълнителния директор на лечебното заведение - проф. д-р Силва Андонова. Срещата се е състояла на 28.07.2022 г. при спазване на нормите и правилата за поведение на служителите. По време на срещата медицинска сестра Маринела Стоянова е била обвинена в упражняване на натиск върху останалите колеги да се включат в подписката и всяване на смут на работното място.

Към срещата се е присъединил проф. д-р Валентин Игнатов - ректор на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Варна, чието провокативно държание е унижило медицинска сестра Стоянова, засягайки достойнството ѝ. Тя е била заплашена с ,,публично линчуване от колегите в здравния сектор“. Резултатът от демонстрацията на агресивен мениджърски подход е: огромна емоционална болка от страна на медицинската сестра и дестабилизиране на работата ѝ в лечебното заведение.

БАПЗГ многократно е апелирала за толерантност, тактичност и уважение към

професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка,

отговорност и всеотдайност, помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ 24 часа в денонощието. Медицинските специалисти имат право да изказват свободно и открито своите виждания и искания по проблеми, които засягат пряко тяхната работа и оценката на труда им. За пореден път настояваме за толерантност и възможност да се чуят различните гледни точки към дискутирания проблем. Важно е да се потърсят нужните подходи, мерки и механизми за повече диалогичност и спадане на напрежението между ръководители и подчинени, както и да се гарантират сигурността и спокойствието на работното място, така че медицинските специалисти да могат да изпълняват служебните си задължения по най-добрия начин.", се посочва в позицията от браншовата организация.

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).