Мерките падат, но ковид остава - лекарите притеснени

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:14 / 28.03.2022
983
Заради отмяната на извънредната епидемична обстановка у нас предложиха законодателни промени, чрез които да се налагат мерки по области и след 1 април.

Според юристи с отпадането на епидемична обстановка, ще отпаднат и в момента действащите противоепидемични мерки. Има механизми, по които част от тях могат да бъдат продължени, но дали това ще се случи - все още няма яснота.

В същото време лични лекари за обезпокоени, че е възможно от 1 април заедно с епидемичната обстановка да отпадне и възможността да издават електронни направления за PCR тестове.

Въпреки намаляващия брой заразени, болни от COVID-19 в практиката на д-р Мирослав Спасов още има. Затова се тревожи, че диагностиката на коронавируса се връща в изходна позиция - направленията да се издават не от тях, а от лекари специалисти.

"Най-голямото притеснение за нас лекарите е, че симптомни пациенти спокойно ще се омешат с останалите в чакалните. Най-вероятно ще се стигне до ситуация да уговаряме пациентите сами да могат да се тестват“, казва Спасов.

В лабораториите съществена част от направените тестове са по Здравна каса.

"По време на вълните над 50 и по-скоро към 70% бяха с направления. Изключвам хората, които правят тест заради пътувания“, казва собственикът на верига лаборатории д-р Недялко Калъчев, предава bTV.

От здравното министерство заявиха, че обсъжданите в момента законодателни промени предвиждат възможността личните лекари да продължат да издават направления.

PCR тестовете да се използват като диагностичен метод, за да не се налага потенциален вирусоносител да се разкарва между двама специалисти“, казва д-р Александър Симидчиев.

След 1 април автоматично ще отпаднат сега действащите мерки, казва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Според нея има механизъм, чрез който част от тях да продължат.

"В момента заповедите намират правно основание в извънредната епидемична обстановка. Когато тя отпадне, министърът следва да съобрази новите правни основания. Според мен, например, мярка за носене на маски може да бъде наложена“, казва Шаркова.

Предложени са обаче законодателни промени.

"Може да се правят мерки в индивидуален и публичен план - носене на маски и дистанция. Много ми се ще да не се качват случаите, защото иначе трябва да мислим за някакво обшонационално налагане на мерки“, казва Симидчиев.

Обсъждането на измененията започва този вторник.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).