Местят част от държавната администрация извън София

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
13:22 / 02.05.2012
933
От септември започва първата вълна на децентрализация на държавната администрация.

"Общо 20 звена ще излязат извън София, но тепърва ще се уточнява кои ще бъдат те", съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.

Избраните администрации ще отидат към Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна и Бургас.

"Това ще съживи големите градове, в които има университети и административен капацитет. Освен това ще има разнообразие на мнения. Ако администраторите се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката", коментира вицепремиерът. Симеон Дянков няма притеснения за финансирането на тази реформа.

"Бюджетът може да си го позволи", увери той. "Правили сме сметки, просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. Освен това реформата е добра социална политика", коментира Симеон Дянков. По думите му голяма част от работещите във въпросните администрации са изразили готовност да се преместят.

"Това са много добре платени хора, а заплатите им ще значат още повече в тези градове", коментира вицепремиерът. Първата вълна на децентрализацията трябва да приключи до следващото лято.

Стартът на административната реформа, подготвяна от Симеон Дянков, даде премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. В Пловдив Борисов преряза лентата на новата сграда, която ще приюти сектор "Туризъм" на икономическото министерство.

Най-вероятно в града под тепетата ще бъдат настанени и отделни дейности от земеделското ведомство. Официално административната реформа се очаква да бъде гласувана от кабинета тази седмица.

Според проекта данъчните трябва да бъдат преместени във Велико Търново, Агенция "Митници" в Русе, за Варна да замине агенцията по рибарство, а винарството да бъде пренасочено към Плевен.

Идеята за извеждане на държавните администрации извън столицата има своята история. Тя бе публично обявена от вицепремиера Дянков още в първата година на управлението на правителството на ГЕРБ.



Източник: bTV

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете
Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време пл...
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Лекари с предложение: Децата без задължителните ваксини да не мог...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).