Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става
Автор: Екип Burgas24.bg 09:31 / 13.04.2022Коментари (11)2619
©
"Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става". Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата цена на промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията у нас", каза в студиото на Нова телевизия Лидия Шулева, която е бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствало единствено търговците, но не и потребителите.

Поскъпването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини обясняват, че сменят цените почти ежедневно. Колко излиза седмичното пазаруване и как се е променило за месец – примерът е от Шумен.

Магдалена Стоянова е учител. Седмично за храна за нея и дъщеря й харчи около 100 лева. От месец насам забелязва новите цени в магазините.

"Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала горе-долу с пълна кошница или количка от хипермаркет, сега излизам с 4-5 продукта - основни", разказва майката.

Най-често пазарува от големи супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува допълнително продукти, ако свършат. Като захар.

"Определено трябва много разумно да се прави списъкът на ежеседмичните покупки – да се преценява от какво трябва да се лиши, кое е по-важното да се закупи и да се следят промоциите", смята Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

"Три работи докато си вземеш – то е 10 лева вече. Нищо не взимаш – 10 лева. Почти всичко вече е нагоре, няма нищо ниско. Днес пак е с нови цени всичко. Кренвиршите станаха 11 лева, бяха около 9 някъде. Гледат, което е по-евтино и си позволяват по нещо по-малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама вече – за деня да си изкарат. На следващия ден – пак", разказва Нурхан Мустафов, който е собственик на хранителен магазин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-лошото е че, като всичко се намести, и тръгне що годе по старо му, цените ще си останат същите. Редовен номер, фитнес картите вдигнаха какво ли не, заплатата ще си стои с години така, но цените същите. От този порочен кръг няма да излезем никога, дори минималната да стана 1200лв
+2
 
 
А кой е причина за това,,другарко минен Иксперт?Май ти беше една от глашатайките на ПРОСТАШКАТА ПРОМЯНА?И като ви казвахме какво ще направите - вой,минуси,обиди!Е,сега и вие ще си ядете купчините л... заедно с нас!
0
 
 
Да си на 1000 години и да не те е срам да се показваш и да ръсиш акъл, след като си пряко отговорен за много от случващото се сега.
0
 
 
Силно се надявах,Орбан,да загуби и да си го изберем тук:):)С тези ПП,ИТН т.н. нищо добро не ни чака!Дано не сме следващата Украйна...
+3
 
 
Абсурна била идеята...А знаете ли кое е по-абсурдно? Държава със собствена АЕЦ, произвеждаща повече от максималното потребление да принуждава жителите си да плащат скъпо електричество.Как един, един експерт не излезе да каже каква е обосновката на поскъпването на тока. Един. При достатъчни собствени мощности, вместо в този период на световна криза ние да си запазим стабилността и що-годе нормалния живот сме принудени да мизерстваме. Един да се обоснове.
+4
 
 
Промяната на Продължаваме промяната. Промяната в която отначало участваше и Мика Зайкова.
+3
 
 
Права е баба Ви Мика ще става все по зле трябва да си голям дебил та да не виждаш какво става с цените и не само с тях
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: