Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
09:31 / 13.04.2022
2637
"Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става". Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата цена на промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията у нас", каза в студиото на Нова телевизия Лидия Шулева, която е бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствало единствено търговците, но не и потребителите.

Поскъпването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини обясняват, че сменят цените почти ежедневно. Колко излиза седмичното пазаруване и как се е променило за месец – примерът е от Шумен.

Магдалена Стоянова е учител. Седмично за храна за нея и дъщеря й харчи около 100 лева. От месец насам забелязва новите цени в магазините.

"Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала горе-долу с пълна кошница или количка от хипермаркет, сега излизам с 4-5 продукта - основни", разказва майката.

Най-често пазарува от големи супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува допълнително продукти, ако свършат. Като захар.

"Определено трябва много разумно да се прави списъкът на ежеседмичните покупки – да се преценява от какво трябва да се лиши, кое е по-важното да се закупи и да се следят промоциите", смята Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

"Три работи докато си вземеш – то е 10 лева вече. Нищо не взимаш – 10 лева. Почти всичко вече е нагоре, няма нищо ниско. Днес пак е с нови цени всичко. Кренвиршите станаха 11 лева, бяха около 9 някъде. Гледат, което е по-евтино и си позволяват по нещо по-малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама вече – за деня да си изкарат. На следващия ден – пак", разказва Нурхан Мустафов, който е собственик на хранителен магазин.

Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).