Мики Маус става публично достояние

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:08 / 01.01.2024
1153
Ранна версия на Мики Маус, един от най-емблематичните герои в популярната култура, вече няма защита на авторските права.

Членове на обществеността вече могат да използват образа на Мики и Мини Маус, включен в първото им екранизиране - късометражния филм Steamboat Willie от 1928 г., след изтичане на авторските права.

Законът на САЩ позволява авторските права да се запазват за 95 години, като Конгресът ги разширява няколко пъти през този период.

"Понякога се нарича подигравателно Законът за защита на Мики Маус“, каза Дженифър Дженкинс, професор по право и директор на Центъра за изследване на общественото достояние на Дюк.

"Това е твърде опростено, защото не само Дисни настояваше за удължаване на срока. Настояваха също цяла група притежатели на авторски права, чиито произведения скоро ще станат обществено достояние, които доста се възползваха от 20-те години допълнителна защита.“

Според Дженкинс промяната е "вълнуваща" и "символична". "Това е. Това е Мики Маус... Чувствам се като тръбата на парахода, сякаш изхвърлям дим. Толкова е вълнуващо“, споделя тя.

Новата промяна означава, че обществеността ще може да използва само по-злобния, подобен на плъх, неговорещ капитан на лодка, видян в Steamboat Willie - не и по-модерните версии, пише SkyNews.

Говорител на Disney каза: "По-модерните версии на Мики ще останат незасегнати от изтичането на авторските права на Steamboat Willie и Мики Маус ще продължи да играе водеща роля като глобален посланик на Walt Disney Company в нашето разказване на истории, атракции в тематичния парк, и стоки.

"Ние, разбира се, ще продължим да защитаваме правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право“, съобщиха те.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5443):
20.05.2024 Тя обича и помага на животните, но отхвърля сина си като тумор
20.05.2024 Кевин Костнър ипотекира имот, за да направи филм, за който получи 10-минутни овации в КАН
20.05.2024 Дъщерята на Михаела и Венци от "Един за друг" с грешна диагноза
20.05.2024 Сръбкиня направи кавър на един от най-големите хитове на Глория
20.05.2024 Почина емблематичен певец, един от създателите е на най-успешната група в
света
20.05.2024 Изписаха Росица Пейчева: Явно няма щастие без болка и изпитания
Още новини от Национални новини:
Задържаха шофьора, който блъсна мъж и избяга
Кои са най-честите измами при плащане онлайн?
Повече от 40 минути реанимационен екип е опитал да съживи 5-годиш...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Хотелиер: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).