Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милена Фучеджиева обясни защо е против българите в чужбина да гласуват
Автор: Екип Burgas24.bg 21:44 / 07.05.2021Коментари (9)1930
©
Писателката Милена Фучеджиева обясни защо е против българите в чужбина да гласуват. Текстът е от профила й от facebook.

За да разбираш една държава и народа й ти трябва да работиш в нея С народа й. Да взаимодействаш, изкарвайки парите си с хора, които също изкарват парите си. Начинът на изкарване на пари/прехрана, и взаимоотношенията, създадени от тази динамика са съставна част от разбирането на живота където и да си. Начинът на общуване и изкарване на пари в Америка няма много общо с този в България. Може да си най-умният и талантливият, но абсолютно да не си в час как точно се живее тук, колкото и да те уведомяват роднини, близки и приятели за проблемите си с държава или социум или и с двете. Поради тези причини е наивност и невежество да се мисли, че идвайки си 1 път в годината за 2-3 седмици, ти реално можеш да си компетентен за процесите тук.

Има неща, които се наричат народопсихология и те стават ясни само когато си в пряк и постоянен контакт с конкретен народ и конкретна психология. Колкото и да е глобален светът, колкото и да сме широко информирани, колкото и аз, примерно, която прекарвам по 1 месец в годината в Америка, чета предимно американски медии, но чета и френски, колкото и мисленето ми да е оформено от 20 години в Америка, реалността на живота в който си изкарвам прехраната тук, е тази, която познавам в момента по-добре. След 11 години тук.

Хора, напуснали България преди десетки години, идващи си за ваканции и информиращи се от преса и роднини, при цялата им интелигентност и разбиране за света, не са наясно за много неща. Наистина много неща. И го казвам от личен опит. Знам, че е неприятно да бъде чуто, че не си компетентен в делата на Родината ти, когато си изкарваш парите в Америка или в друга държава, нямаш най-близки приятели-американци или хора от друга държава, които да са ти по-близки от българските там, живееш виртуално в българския фейсбук, четеш и слушаш с леко чувство за превъзходство, защото смяташ, че знаеш повече и си по-умен, и то в някаква степен е така, но и не съвсем така, защото всъщност компетентността за живеенето и разбирането на изборите се градят върху работата с която си изкарваш прехраната. Когато тя е извън държавата, ти си извън държавата също във всяко едно отношение, независимо от всички виртуални конструкти.

Затова смятам, че белгийските правила - 5 години в държавата и имаш право да гласуваш, както и обратното - 5 години те няма и нямаш право да гласуваш, би трябвало да бъдат приложени и тук.

Митът за свръх умните българи, напуснали България, а тук били останали боклуците, които нищо не разбират и не могат да се оправят с държавата си, с вота за Слави Трифонов, рухна. Умни има, но са малцинство навсякъде. Да видим и с отварянето на допълнителни секции как това ще се отрази на турския вот от чужбина. Резонно е да се увеличи.

Вместо да се сърдите, имайте повече смелост, честност и аналитични способности в начина по който виждате себе си в отношенията си с България. Никой нищо не иска да ви отнеме, а да се установи справедлив ред за тези, които са повече българи за сметка на другите, които са избрали да бъдат повече нещо друго. Сложен въпрос е този. Аз не гласувах за президентски избори в Америка, защото не смятам, че е честно да давам гласа си, при положение, че не живея активно там. Върна ли се да живея там, ще гласувам. Обвиниха ме, че така подкрепям Тръмп. I don't care какво мисли, който и да било за каквото и да било, извън сферата му на компетенция, която определено не е моят живот и моите разбирания за света.

Мога само да споделям опита си и наблюденията си на човек, който е успял да се реализира и на двете места. В Америка успях да живея добре, работейки прекрасна работа, в приказни условия, и да отгледам съвсем сама дете, което е на върха в областта в която работи. В България пък успях да правя това, което обичам по начин по който то да е оценено от зрители и читатели, и това да ми доставя удоволствие и да се чувствам пълноценна и реализирана.

Тук не звучи възпитано да изтъкваш постигнатото от теб, за разлика от в Америка, но го правя единствено и само, защото някой ще каже, коя е па тая. Тая е тая, без извинения. Има биография, доказваща правото й да споделя наблюдения и разсъждения за неща, които засягат бъдещето и на двете държави.



Ясно е, че това, което предлагам няма грам шанс да бъде превърнато в нещо повече от разговор във фейсбук, защото не изнася на твърде много хора в НС, но е добре да се знае кой какво мисли по въпроса.

Милена Фучеджиева е писателка, сценаристка, драматург и публицист. Един от създателите на сериалите "Седем часа разлика“, "Пътят на честта" и "Ягодова луна".



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Има си жената мнение, написала го, хубаво, не е речено, че е вярно или правилно. Истината е, че всеки български гражданин има конституционно право да гласува независимо къде се намира (конституцията е основополагащият закон на държавата). Има страни, със силна имиграция (Италия например), които не си и помислят да лишат милионите си съграждани в чужбина от глас. Всеки опит да се поставят някакви изкуствени филтри на вота (ценз, местоживеене, пол) винаги са играели лоша шега на радетелите им. Когато в дадено общество тръгнат процесите на промяна и трансформация (социалната лавина) нищо не може да ги спре, даже ербап-шкембе воеводите.
-4
 
 
В Америка може да е така, но във Великобритания някои от нас плащат по 3.5% удръжки от заплатата данък към Европейският Съюз все още. Като може да се посочи към коя страна конкретно да се насочат фондовете. Ако получавате 6 цифрена заплата, направете си сметка, колко данък се удържа. А Великобритания е доста по-близко от Америка до България и някои от нас доста по-често посещават родните места.
+6
 
 
Сега ще се обидят горките *прутестъри*! Но истината е тази и бих ги попитал - БОЛИ ЛИ,БОЛИ ЛИ? От моите познати,които отдавна са с уреден живот в чужбина,с родени или отгледани деца там,никой,подчертавам,никой не се натиска да гласува.Голяма част от тях не си подновиха и българското гражданство - те отдавна са жители на страните си,станали им втора родина,и смятат като напълно естествено.Да,имат роднини в България,но са много далече от *трогателните истории* за парички,изпратени то *тежката чужбина* на гладуващите роднини. Но пък как любителите на чалгата и празнословието няма да имат представители в парламента?!?Нали ще се продъне земята,мор ще настане,а умно-красивите ще умрат гладн,защото може и *гранд*-четата да им спрат!
+8
 
 
Гласуването в чужбина трябва да се забрани със закон!
+9
 
 
Много е права. Белгийците също.То и кучетата са кучета,но едно е да живее в къщи и да го вадят с дрехи зимата,друго е да е на каишка вързано за колиба и трето свободно и да рови по кофите и да скита. Не е само,че миришат различно...преживяват различно. Последното го наричат помияр,но на другите две ако не им сипват в паницата ще умрат от глад!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: