Министерският съвет одобри промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:16 / 26.10.2022
453
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Предложените промени усъвършенстват данъчното законодателство и са насочени към улесняване на данъчно задължените по закона лица.

Законът за изменение на ЗДДФЛ предлага допълнение в данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, с което да се предостави възможност същите да се ползват за съответната година, чрез приспадане от сумата от годишните данъчни основи на лицата, имащи право да ползват данъчното облекчение, но които са починали през данъчната година и при условие че другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година. В тези случаи се предвижда прилагането да бъде чрез подаване на годишна данъчна декларация за починалото лице от страна на наследниците по закон или по завещание, както и заветниците или законните им представители.

Предлага се създаването на прецизираща преходна уредба, свързана със създадения ред за авансово ползване на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2022 г. Доколкото данъчните облекчения се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ, то действащите разпоредби, касаещи определянето на годишния размер на данъка от страна на работодателя и удържането или възстановяването на съответните суми, както и определянето на данъка върху годишната данъчна основа за доходи от трудови правоотношения в определени случаи, в които се подава годишна данъчна декларация, не могат да бъдат приложени по досегашния ред за всички случаи. С промяната се създава уредба, гарантираща коректното изчисляване във всички случаи на съответните суми, които следва да се възстановят или удържат от лицата при определяне от страна на работодателя на годишния данък.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия" в следв...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", мантинелата е буквално премазан...
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).