Министерството на културата отказа да купува елхи, ще пази гората

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
08:59 / 12.12.2014
1014
Министерството на културата няма да харчи бюджетни средства за закупуване на отрязани елхи или борчета за коледна украса.

Всяка година стотици хиляди елхички и борове у нас биват изсичани в навечерието на коледните празници, /немалка част - в нарушение на закона, без необходимите разрешителни и маркировка/, като нерядко предлагането им от предприемчиви търговци сериозно надвишава търсенето и поради това непродадените отрязани дръвчета остават после захвърлени на купчини с дни по улиците и пазарите.

Тази практика обаче е време да бъде преразгледана, тъй като е редно да се ограничи сечта в българската гора като превантивно действие най-вече във връзка с наводненията, които ни сполетяха през вече отиващата си 2014 година. По тази причина за празничната коледна украса в Министерството на културата ще бъдат използвани само и единствено изкуствени елхи, закупени още преди няколко години. Коледната украса и играчките, с които ще бъдат украсени въпросните дръвчета във ведомството, също не са нови, а са били закупени още преди години.

Време е вече всички да имаме не само екологично мислене, но и екологично поведение, а отказът да се купуват отрязани борови дръвчета в навечерието на Рождество Христово е една малка, но важна стъпка именно в тази насока. Нека и не забравяме за ролята на българската гора за запазване на природното многообразие. Горите подобряват и качеството на околната среда, като намаляват шума, спират силните ветрове, поглъщат праха и газовете. Те са с решаващо влияние и върху водния режим на реките и езерата, предпазват почвата от ерозия и възпрепятстват природни бедствия, най-вече наводненията. А това, че чрез процеса на фотосинтеза горите абсорбират атмосферния CO2 и произвеждат кислород, регулирайки по този начин парниковия ефект, го знаят дори и малките деца.

Виж коментарите (1)

Още по темата (109):
21.01.2015 Бургас получи наградата си за най-красива коледна украса
16.01.2015 Отмъкнаха трона на Дядо Коледа в Бургас
05.01.2015 Консумирахме повече ток по празниците в сравнение с миналогодишните
05.01.2015 Майката-беглец била шизофреничка, не знае кой е бащата на Иванка
04.01.2015 Майката беглец се появи да си търси рожбата
04.01.2015 Празниците продължават, вижте, кои ще черпят за име следващите 7 дни
Още новини от Национални новини:
Мангъров: Ваксината за коклюш пази от разболяване, но не и от раз...
Лекар: Сегашните антиваксъри са имунизирани деца
Важно: Има ново изискване за медицинската застраховка
По-високи пенсии, но при едно условие
Взрив в домашна нарколаборатория, мъж е тежко ранен
Може да имате четиридневна работна седмица, но само ако работите ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).