Министерството на отбраната иска да купи дронове за 25 млн. лв.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
19:08 / 07.01.2020
1019
Министерството на отбраната планира да закупи общо 14 разузнавателни дрона на обща стойност 25 млн. лв. с ДДС. Това става ясно от покана за предоставяне на оферта за участие в преговори за доставка на Безпилотни летателни системи (БЛС), публикувана на сайта на ведомството.

Поръчката е разделена на две части – за доставка на безпилотна летателна система клас I – "мини“ и за доставка на безпилотна летателна система клас I – "малки“. В първата фаза на обществената поръчка е планирано да се закупят 12 дрона за 10.8 млн. лв. с ДДС. От дроновете тип "малки“ пък е планирано да се закупят 2 на цена от 14 млн. лв. с ДДС.

Министерство на отбраната е изпратило поканата си към 24 потенциални производители на желаните дронове от българските военни. Сред тях има български, израелски, европейски и американски фирми. Поканата е разпратена още на 30 декември 2019 г., а крайният срок за получаване на оферти е 45 календарни дни считано от датата на уведомлението (30 декември) – тоест на 12 февруари 2020 г. трябва да се получат офертите.

Първите доставки се очаква да са факт още през тази година. Според разчета на Министерството на отбраната първо ще бъдат закупени 3 "мини“ дрона и един "малък“. Същият брой и състав трябва да бъдат доставени през 2021 г. След това, в следващите три години, ще бъдат купувани по два "мини" дрона, става ясно от публикуваната покана на сайта на министерството.

Основните изисквания, които поставя Министерството на отбраната към бъдещият доставчик на безпилотна летателна система клас I – "мини“, е те да бъдат с дължина до 3 метра, а максималната височина, на която да могат да летят е не по-малка от 4000 метра над морското равнище. Сред другите изисквания е максималната продължителност на полета да не е по-малка от 90 минути, както и подготовката за втори полет да не е по-дълга от 30 минути, пише "Economic".

Дроновете тип "малки“ пък ще трябва да са с дължина до 5 метра, максималната им височина на полета да не е по-малка от 4500 метра над морското равнище. Максималната продължителност на полета пък трябва да е не по-малко от 5 часа, съобщават от ведомството, като уточняват, че задължително изискване е подготовката за повторен полет да не е по-дълга от 45 минути. И двата модела дронове се предвижда да имат GPS устройства, както и възможност за заснемане на обекти.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).