Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Александър Пулев: Държавата продължава да работи на пълни обороти
Автор: Екип Burgas24.bg 16:18 / 06.01.2023Коментари (0)550
© Фокус
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев проведе мобилна приемна в Кюстендил, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Събитието се състоя в залата на Областна администрация – Кюстендил. На него присъстваха областният управител Александър Пандурски, представители на общините от региона, на общинските съвети и на регионалните учреждения. В срещата участваха и представители на бизнеса.

Беше посочено, че това е последната спирка на мобилната приемна на министъра, който се е срещнал с всички областни управители в страната във връзка с разясняване кандидатстването по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

"Целта на приемната е рамо до рамо, на място, да презентираме пред микро, малкият и средният бизнес всички възможности за кандидатстване по линия на европейските средства. Това е 28-та среща която провеждаме в контекста на инициативата. Да, това е последната среща, но всъщност ние не сме закъснели, защото приключихме успешно фаза , която беше одобрението на базовия ресурс. Влизаме активно във фаза 2. Вече отваряме активно мерки и процедури, които ще стигнат до всички вас по най-чистия и прозрачен начин“, каза министър Пулев.

Министърът посочи още, че само по линия на Министерството на иновациите и растежа в следващите шест месеца ще бъдат налети 1 млрд. лева, които ще подкрепят микро, малки и средни предприятия. Тези средства ще дойдат през седем процедури и мерки.

"Намираме се в условията на служебен кабинет, но държавата продължава да работи в пълни обороти. Когато влязохме в тези роли, заедно с колегите от служебния кабинет – на 2 август, заварихме нула одобрени програми за нула лева. Към настоящия момент имаме десет одобрени програми за 20 млрд. лева . всички програми. Приносът на министерство на иновациите и на растежа беше съществен. Заварихме нула одобрени програми, към момента и двете програми са одобрени. общият ресурс, който ще управлява министерството по линия на структурните фондове е 5 млрд. лева“, каза още министър Пулев.

Новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет над 3 млрд. лв. бе изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. бе изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември.

Министърът отбеляза, че планът за възстановяване и устойчивост работи, а министерството е най-активното ведомство в държавата, през този план. "Имахме две процедури за кандидатстване. За първата процедура за технологична модернизация очаквахме около 1 000 проектни предложения, получихме 2 500. Бяха обявени и първите одобрени кандидати – 953 фирми. От област Кюстендил има 14 одобрени фирми по тази процедура. В момента тече много активен процес по вече финалната селекция на спечелилите кандидати и по втората процедура по линия на плана. Там фокуса беше  внедряване на ИКТ решения и киберсигурност. Там интересът също беше огромен. Получихме над 7 700 инвестиционни предложения Надявам се, че още в началото на месец февруари ще обявим спечелилите кандидати“, заяви министър Пулев.

Стана ясно, че през следващите шест месеца ще има 1 млрд. лева ресурс, отворен за кандидатстване по трите приоритетни направления.

В рамките на срещата беше представен анализ относно приключилата оперативна програма "Конкурентоспособност“. За област Кюстендил са сключени 80 споразумения за безвъзмездна финансова помощ. Те са за над 19 млн. лева. По процедурата за енергийна ефективност са сключени 30 споразумения за над 3 млн. лева. По отношение на мерките за преодоляване на последиците от ковид пандемията има сключени общо 458 споразумения за над 8,7 млн. лева. По отношение на първите две процедури от Плана за възстановяване и устойчивост има регистрирани 44 заявени проекта за над 9 млн. лева. Одобрени са 14 проекта, които са на стойност над 4 млн. лева. По отношение на процедурата за ИКТ решения и киберсигурност са подадени 66 проектни предложения за малко над 1,2 млн. лева.

По отношение на Българската агенция за инвестиции, За област Кюстендил има три сертифицирани проекта за над 350 млн. лева със заявени над 1 600 работни места. Над 6 000 предприятия са регистрирани в област Кюстендил, а над 99 % от тях са микро, малки и средни предприятия, които имат възможност да кандидатстват с проекти по процедурите.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Мобилната приемна на министър Пулев в Кюстендил








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: