Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Ангелкова: Има ръст от 31% на чуждестранните туристи за последните 4 години
Автор: Екип Burgas24.bg 16:32 / 15.03.2019Коментари (0)1760
© Burags24.bg
Ръст от 31% на чуждестранните туристи за България за последните 4 години и увеличение на приходите с 34%. Тези данни изнесе министърът на туризма Николина Ангелкова по време на изслушване на в НС. То бе внесено от народния представител от ГЕРБ Димитър Бойчев във връзка с приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в сектора. Бургаският депутат насочи вниманието към развитието на туризма в България, стратегиите за утвърждаване като целогодишна дестинация и предизвикателствата за 2019 г.

"Туризмът е един от основните фокуси в политиката на ГЕРБ. Създаването на Министерство на туризма бе важна стъпка за диалог между държава, местна власт и бизнес. Всички колеги в моя многомандатен район винаги сме подкрепяли тази идея. Доказателство за успеха й са трите поредни години с рекорден брой чуждестранни туристи, както и рекордните постъпления от международен туризъм, които БНБ регистрира“, заяви Димитър Бойчев. Той посочи, че по последни данни на Евростат България е сред държавите с ръст, по-висок от средния за ЕС по показател нощувки в местата за настаняване. По ръст страната ни изпреварва държави като Дания – 2,7%, Франция – 2,4%, Гърция – 0,5% и Италия – 1,9%.

Ангелова коментира още статистически данни, които показват напредъка в сектора. За 2018 г. общите приходи от туризма са 8 млрд.400 лв., България е била посетена от над 9 200 000 чуждестранни туристи. Реализирани са общо над 27 000 000 нощувки от българи и чужденци.

В отговор на въпроса на бургаския депутат от ГЕРБ стана ясно, че предстои до месец да се разработи дългосрочен механизъм за разширяване крилата на сезона с основен акцент черноморските курорти. Работи се и за утвърждаване на видовете туризъм извън летния и зимния сезон – културен, СПА, винен и кулинарен. Предстои и фокусиране върху утвърждаване на страната като дестинация за конгресен туризъм – на 31 май курортът Слънчев бряг ще бъде домакин на  голям международен инвестиционен форум, посветен на туризма. По този начин се цели насочване на вниманието на инвеститори, привличане на големи хотелски вериги и целогодишно използване на базата.

Един от акцентите, поставени от Бойчев в рамките на изслушването, бе свързан с притесненията за предстоящия летен сезон и предприемането на мерки от страна на министерството за дългосрочни предвиждания и стратегии в сферата на туризма.

В тази връзка в момента тече експортиране на всички данни от Националния туристически регистър към Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). "Мащабът на обхват на система е значителен. Информиран съм че над 18 000 категоризирани места за настаняване и лицата, извършващи дейност следва да оперират с нея. Внедряването на система, по никакъв начин не следва да води до сътресения в търговския оборот и нормалния икономически процес на операторите, тъй като за предприемачите и заетите в сектора естествено на първо място е предвидимата и спокойна среда за работа“, категоричен бе Бойчев. ЕСТИ ще събира и генерира обобщена информация на местата за настаняване и чуждестранните туристи, провеждат се обучения с новия софтуеър по график в общините. В срок до 1 октомври 2019 г. цялата процедура по синхронизация и обучения трябва да приключат, като с ЕСТИ ще могат да се изчисляват предварително приходите от туризъм, да се правят дългосрочни и краткосрочни анализи. Сред очакваните резултати са и изсветляване на сивата икономика – до 3 години с 20%.

Засегната бе и темата за учредяването и функционирането на Организации за управление на туристическите райони. До този момент са създадени 7, а други 2 са в процедура. Всяка една от тях може да се възползва от ресурса на програмите за иновации и конкуретноспособност, участие в борси и изложения. Предстои втори етап на този проект, свързан със създаване на специален маркетингов подход към всеки отделен район.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: