Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Ангелкова: В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре
Автор: Екип Burgas24.bg 18:44 / 10.07.2020Коментари (0)1419
©
Опитваме се да бъдем навсякъде по Черноморието и в страната, да разговаряме с всеки предприемач, работещ в тази трудна ситуация за българския туризъм. Да бъдем до бранша и да коментираме всички наболели въпроси, а те са много, особено след последното развитие на  епидемичната обстановка у нас, което дава отражение върху сектора и възможностите за пътуване. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на собствениците в едноименния курорт. Тя коментира, че бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за Слънчев бряг и Златни пясъци. Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб.

Следващата седмица планираме да стартираме програмата за 35 евро субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в Държавен вестник и очакваме да се финализира одобрението от Европейската комисия, съобщи министър Ангелкова. Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация. Дискутирано е било също от кои държави очакваме чартъри. Всеки ден имаме различна информация. За момента предвиждаме тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, но има и канселирани от Прибалтийския регион. Водим разговори да отпадне 14-дневната карантина за други много важни пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на сектора, особено тук, в националните курорти, подчерта министър Ангелкова. Според нея запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг в момента е ниска, Златни пясъци също е далеч от капацитета си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква.

Министър Ангелкова увери, че на юг от Бургас има добър сезон на фона на кризисната година, което ни дава надежда с повече дисциплина, отговорност и спазване на мерките да привлечем повече туристи. Възстановяването на сектора обаче изиска много усилия и време, коментира още министърът.

На срещата бяха обсъдени и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лв. от издръжката им. Министър Ангелкова благодари на колегите си от социалното министерство, които максимално бързо ще придвижат заявките от сектора.

В срещата в Слънчев бряг участва и председателят на КЗП Димитър Маргаритов, който заяви, че контролната дейност е съобразена с настоящата ситуация. Комисията работи по жалби и сигнали и в режим на самосезиране. Извършват се проверки на плажове и заведения, от направени над 90 проверки през изминалата седмица са открити три нарушения, като цяло българският туристически продукт през последните години става все по-качествен.

Апелът на КЗП към стопаните на заведенията е да не търсят начини да излъжат туристите, преследвайки бърза печалба за сметка на целия сезон. Всеки потребител може да избира кои аксесоари да ползва на плажа по собствено желание, а допълнителните услуги извън договорните отношения за наем и концесия на плажовете са на пазарен принцип. Един негативен случай може да създаде погрешно впечатление за целия сектор, предупреди Маргаритов.

По-рано днес министър Ангелкова проведе работна среща и с бранша в Поморие, на която присъства кметът на общината Иван Алексиев. Водим активна антикризисна кампания за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени изключително строги противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19. С дисциплина и отговорност от всички смятаме, че постепенно доверието към пътуванията се връща и се надяваме сезонът да се осъществи, каза министърът. Тя изрази съжаление, че броят на случаите с коронавирус у нас се увеличава и затова е изключително важно да се спазват от всички здравно-хигиенните норми според международните стандарти. Така ще се  намали разпространението на инфекцията и доверието на туристите ще се върне. Ведомството е в постоянен контакт с водещи международни туроператори, които нямат намерение да отменят полетите си. Стартира и насърчителната мярка за хората от първа линия в борбата с пандемията. Няма да има никакви ограничения по отношение на местата за настаняване, които ще могат да ползват, нужно е само да са регистрирани в Единната система за туристическа информация. Това също допълнително ще подпомогне сектора, посочи тя.

Министър Ангелкова анонсира още, че през следващата седмица в Слънчев бряг ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: