Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Дечев: Предсрочното освобождаване на главния прокурор е начин да бъде контролиран
Автор: Екип Burgas24.bg 21:19 / 22.11.2022Коментари (0)561
© NOVA
"Главният прокурор е един от органите, които трябва да провеждат наказателната политика на държавата, поради което е нормално той да има и отчетност. В случай че не изпълнява своите задължения да има и възможност за търсене на отговорност. Един от начините за търсене на тази отговорност е предсрочното му освобождаване", това е мнението на зам.-министъра на правосъдието Емил Дечев, по повод препоръките на Венецианската комисия България да намерим механизъм за контрол на главния прокурор, цитиран от NOVA.

Венецианската комисия одобрява подхода на България съдия временно да изпълнява функцията на прокурор и след  това отново да е съдия. Членовете на Комисията не виждат конституционен или правен проблем. Освен това те препоръчват ограничаване абсолютната власт на главния прокурор и това трябва да премине през промяна в Закона за съдебната власт, стана ясно то думите на Дечев.

Необходимо е правосъдието да се направи по-ефективно и законопроектът не е само за разследване на главния прокурор. Този законопроект за  За съдебната власт изпълнява около 70 решения  на Европейския съд по правата на човека и само едни касае главния прокурор, допълни още зам.-министърът на правосъдието.

Той коментира и темата за степента на наказания за незаконните мигранти и  и каналджиите.

"Криминализирането на деянията и решението за тежестта на наказанията ги решава Народното събрание. Министерството на правосъдието може да инициира законопроект, но в крайна сметка българският парламент решава кои деяния да криминализира, да ги обяви за престъпления и какви наказания да предвиди за тях", това каза Дечев в  контекст на поредния пострадал полицай при гонка с нелегални мигранти.

Една от причините голяма част от ниските наказания - глоба и условна присъда - се дължат на факта, че лицата, които са заловени не са били осъждани преди това и на практика това им е първото наказание. Втората причина е, че голяма част от заловените, обвинени и съдени са се признали предварително за виновни и са поискали сключване на споразумение или са поискали съкратено съдебно следствие. 

Зам.- министърът каза още, че вероятно по-голямата част от заловените са обикновени извършители, а не са организаторите на канала за мигранти.

"Няма как да забраним на съдията да прилага условното наказание, освен ако лицето, което съди не отговаря на условията на Наказателния кодекс. Не може съдията да бъде задължен винаги да дава ефективна присъда", каза още зам.-министърът.

Повишаване размера на наказанията не може да е решение на проблема, смята Дечев.

"В определени случаи започва обществено желание за засилване на наказанията, след което се случва друга трагедия с друг вид престъпление и се появява искане за увеличаване на наказанията и на този вид престъпления. Така ще получим Наказателен кодекс, в който от първото до последното престъпление - от шпионаж до обида и клевета,  всички наказания ще бъдат с много тежки, няма да има нито едно с по-леко. Това в никакъв начин няма да промени положението", каза той.

Много по-ефективно е да се повиши разкриваемостта на престъпленията, отколкото всички да ги наказваме еднакво тежко. Това има много по-голяма възпираща сила - мисълта че ще бъде разкрит.

"Почти никой не чете наказателния кодекс, преди да извърши престъпление", допълни той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: