Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Денков: Обединяването на университетите цели качество и видимост
Автор: Екип Burgas24.bg 22:20 / 22.02.2022Коментари (1)452
© Нова тв
"Най-важното е да се повиши качеството във висшето образованието. Причините в момента да не е добро е, че не работят системите за контрол. Те трябва да се коригират", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Имаме система за акредитиране на висшите училища, имаме система за атестиране на преподавателите - и двете системи не работят. Отделно е системата за плагиатството, която е ограничена по обхват. Това казах на срещата с ректорите, че тези системи трябва да се оправят, за да се постигне много по-високо качество", допълни министър Денков

Той уточни, че автономията на университетите е по отношение на образователната и научната им дейност, но където има конкретен текст в закона, той трябва да се изпълнява от тях.

"Има редица текстове, които казват автономията е до тук, оттук-нататък държавата, която финансира държавните висши училища, има право да налага условия за контрол", допълни Денков. 

Според него стремежът е към повишаване на международната видимост на българските университети.

"Трябва да се увеличи видимостта на нашите висши учебни заведения, това е една от причината за окрупняване. Имаме и малки висши училища, които не могат да осигурят качествено образование, тук е нужно обединяване", заяви министър Денков.

МОН предлага създаване на Софийски университет по технологии, който да обедини Химико-технологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето транспортно училище.

Денков подчерта, че технологичните университети имат своя специфика и трябва да я запазят, но могат и да си взаимодействат по общи теми в една структура.

Също така се предлага обединение на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Националната музикална академия, Националната художествена академия и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Те да станат Национална академия по изкуствата.

"Разбрахме се днес на срещата, че тази дискусия трябва да е на експертно ниво. Процесът да се стартира по правилен начин. Представих намеренията на министерството и поканих ректорите да се включат в него. Промените трябва да подготвим в следващите три-четири месеца, успоредно ще се обсъждат и различните варианти, най-подходящи от гледна точка на висшите училища. А няколко организации ще направят оценка на въздействието, включително и за преструктурирането. Това ще бъдат независими оценки", подчерта министър Денков. 

По въпроса дали ще има извънредна ваканция за учениците той каза, че такава няма да има, защото няма основание за това. Министърът информира, че се обсъжда учебната година да се измести с няколко дни напред и тя да започва на 5 или 7 септември.

По отношение на новия бюджет, Николай Денков смята, че е добър за образованието, но за науката би могъл да бъде по-добър.

"Но трябва да има пари срещу реформи. Ако искаме да има увеличено финансиране за ВУЗ - трябва да има и реформи", заключи той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Поредния идиот!!!Как може такива глупости да говори *академик*?!?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: