Министър Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:25 / 18.03.2022
789
"Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат с какъв статут желаят да пребивават, за да можем да им предложим най-адекватните мерки за подкрепа“. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти, след като се запозна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на ГКПП "Дунав мост“ заедно с кмета на община Русе Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас. Важна стъпка от тяхната дейност е съставянето на профил на всеки желаещ да започне работа. Това се случва чрез попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат необходимост от работна ръка.

"Службите на Министерството на труда и социалната политика са подготвени да съдействат, като веднага след попълването на документацията се търси и подходящо работно място“, обясни министър Гьоков. Той уточни, че информационната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава възможност работното място да се съобрази с населеното място, към което украинските граждани искат да се насочат.

"Работодателите в България традиционно търсят работници в ИТ сектора. Търсят се още специалисти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи“, каза министър Гьоков.

Той припомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лв. и добави, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по обективни икономически показатели.

Директорът на бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева съобщи, че към момента от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са консултирани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за иженер, който предстои да се срещне с работодателя, обявил свободната позиция и да започне работа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4312):
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
Още новини от Национални новини:
Малинов към Галушченко: България е готова да помогне на Украйна з...
Божков пристигна в съда, иска по-лека мярка за неотклонение
Ресторантьор: Ако това се въведе, ще има хора, които ще сядат при...
Нови тенденции в заплатата и работните места на много българи
Проф. Рачев предупреди: Ще вали и гърми!
Ето защо изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" по AP1000 е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).