Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Карамфилова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по околна среда
Автор: Екип Burgas24.bg 11:23 / 25.10.2022Коментари (0)363
©
Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите  участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което се проведе в понеделник в Люксембург, информират от пресцентъра на МОСВ. 

В рамките на заседанието министрите на околната среда на държавите членки проведоха дебат по предложението за преразглеждане на Директивата относно емисиите от промишлеността. Ревизията на Директивата е част от инициативите за намаляване на въздействието върху околната среда от големи промишлени и агропромишлени инсталации.

Министър Карамфилова приветства очаквания принос на предложението към ефективното използване на ресурсите и кръговата икономика. Подчерта, че за реализирането на поставените амбициозни цели е от ключово значение да има яснота и предвидимост относно въвеждането и прилагането на новите изисквания, както и те да не водят до прекомерна административна тежест. Същевременно изрази загриженост относно отражението на част от предвидените промени върху малкия и средния бизнес.

На заседанието беше обсъдено и предложението за Регламент за създаване на рамка за определяне на изискванията за екопроектиране на устойчиви продукти. Министър Карамфилова отбеляза, че България разглежда проекторегламента като важна стъпка за постигане на общите цели на ЕС в областта на климата и околната среда, като се има предвид, че именно на етапа на проектирането се определя до 80 % от екологичното въздействие на продуктите по време на целия им жизнен цикъл.

Представена беше и Информационна нота от Словения, подкрепена от България, Испания, Гърция, Кипър, Португалия и Австрия, за засилване на ранните действия, готовността и реакцията на ЕС за справяне с последиците от изменението на климата. Министър Карамфилова подчерта, че такива цели като намаляване използването на вода, повторна употреба, подобряване на инфраструктурата, насърчаване използването на екологични решения, въвеждане на подходящи икономически механизми следва да бъдат приоритетно подпомагани на европейско ниво чрез подходящи политики и правни и финансови инструменти.

"Само с прилагането на адаптиран към новите реалности интегриран подход на европейско ниво при отчитане на националните особености на държавите членки, както и с осигуряването на адекватно финансиране, ще успеем за постигнем устойчиво и ефективно управление на водите и справяне на проблемите със засушаването и недостига на вода“, изтъкна министър Карамфилова.

Министрите приеха Заключения, задаващи основните елементи на преговорната позиция на ЕС за Конференцията на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, която ще се проведе през ноември тази година в Египет, както и Заключения относно позицията на ЕС за предстоящите преговори на Конференцията на страните по Рамковата конвенция за биологично разнообразие на ООН през декември т.г. в Монреал, Канада.

Министър Карамфилова изтъкна, че Европейският съюз следва да насочи усилия към договаряне на засилени действия в глобален план, като основен успех в тази посока ще бъде приемане на Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 г. по време COP 15 в Монреал без допълнително отлагане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: