Министър Найденов предлага обединение с Гърция срещу Турция и Македония

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
17:40 / 09.02.2013
1101
Има натиск на конкуренцията в земеделския сектор от страна на Турция и Македония - две държави, които не са част от ЕС, не са задължени да спазват европейските закони и се ползват с привилегии, които не са достъпни за фермерите от Общността. Рецептата е обединение с Гърция срещу тези конкурентни съседки, заяви ресорният министър Мирослав Найденов.

"Ако обединим сили, бихме могли да се справим. Трябва да сме конкурентни. Това не е лесно нещо, тъй като България и Румъния не могат още да получат максималния размер на субсидиите. Гръцките земеделци например взимат субсидия в размер на 36 евро, а за българските тя е 13 евро", посочи министърът.

Според него в дългосрочен план, освен конкурентоспособността, голямото предизвикателство са климатичните промени, а в региона вече се наблюдава недостиг на вода. Въпросът, който Найденов иска да обсъди с гръцкия си колега, е как двете държави могат заедно да разработят система за напояване и как да получат европейски средства за тази цел.

Българският земеделски министър присъства на единственото специализирано изложение в сектора на животновъдството в Гърция и на Балканите "Зоотехния", което се провежда в международния изложбен център в Солун.

"Ние сме съседи и амбицията ни е да можем да увеличим обмена помежду си. Като посетих щандовете видях, че много гръцки компании използват суровини от България, която произвежда големи количества зърнени култури. 

От друга страна, Гърция произвежда стоки, от които има нужда България като плодове и зеленчуци. Следователно няма причини да изнасяме нашите зърнени култури към арабските държави или да взимаме плодове и зеленчуци от трети държави", посъветва още Мирослав Найденов.


Източник: btv

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
Има ли шанс стойността на имотите да започне да се понижава?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).