Министър Павлова: Общините трябва да провеждат открити търгове за обществените поръчки за санирането

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
17:02 / 06.02.2015
1934
Методическите указания, приети от Министерски съвет, посочват, че всяка община трябва да провежда открити тръжни процедури за избор на одитори, проектанти и строители. Търговете извън инженеринга, трябва да са по критерия най-ниска цена. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отговори на питания от бизнеса в Благоевград как ще се избират изпълнителите по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни блокове.

Тя уточни, че общините трябва така да проведат търговете, че да гарантират максимално присъствие на малки и средни фирми в процеса по санирането. Вариантите са два - или търг за всяка сграда по отделно, или търг с позиции за всяка сграда. Обявените търгове могат да се следят на сайтовете на общините и в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Материалите, които ще се влагат в строителството трябва да отговарят на изискванията и наредбите, с които се сертифицират производителите и се гарантира качеството им. Надзорът - строителният и инвеститорският, трябва да следят дали предписаните материали отговарят на влаганите, посочи Павлова. Това е много важно, защото после върху качеството на строителните работи и качеството на материалите, строителите издават гаранции от минимум 5 г. Ако в този период Сдруженията на собствениците предявят рекламации, то строителите за собствена сметка трябва да отстранят недостатъците.

Токът, който ще се използва за строителните дейности, е за сметка на живущите в блока, отговори Павлова. Тя посочи, че този разход не е планиран като част от мерките за енергийна ефективност, но не би трябвало да затрудни сдруженията да ги поемат като разход.

По инициатива на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) е внесено предложение в Народното събрание за промяна на Закона за местните данъците и такси. В него се предлага за сградите, които са санирани по Националната програма за енергийна ефективност, да отпадне облекчението за освобождаване от местни данъци и такси. НСОРБ предлага то да остане единствено за сградите, които са санирани за собствена сметка, посочи регионалният министър.


Виж коментарите (3)

Още по темата (160):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране
07.02.2024 Валят жалби за безплатното саниране
26.01.2024 Това ще откаже много хора да участват в програмата за саниране
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).