Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Росица Карамфилова: Европейският съд може да постанови затваряне на централи заради замърсяването в Димитровград
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 13.09.2022Коментари (0)393
©
В събота са установени високи превишения на нормите на серен диоксид в Димитровград. В ранния следобед бяха регистрирани три превишения на алармените прагове. Този момент е изключително критичен, предвид факта, че в момента срещу България има две наказателни процедури, свързани с качеството на атмосферния въздух. Едната е свързана с нормите на серен диоксид, а другата е за фини прахови частици. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова по време на съвместен брифинг с енергийния министър Росен Христов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

От думите й стана ясно, че в момента министерството се готви и предоставя информация на Европейската комисия, с която да покажеме има ли устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид.

"На 21 септември предстои участието на държавата в т.н. публични състезания на Европейския съд, така че да може да се покаже има ли мерки в България, какви са те, за де не се допуска повече системно нарушаване. За съжаление ситуацията, която възникна в петък и събота поставя под огромен риск и води до изключително негативна тенденция. В рамките само на 12 часа - от петък до събота в Димитровград са регистрирани осем превишения на нормите на серен диоксид“, коментира Карамфилова.

Според нея ситуацията е изключително критична и са необходими важни и решителни мерки. 

"Държавата ни като членка на Европейския съюз е поела своите ангажименти и съгласно този ангажимент. Допускането на превишения за серен диоксид на годишна база е до 24 на средночасовите норми до 3 на средноденонощните. В събота ние достигнахме прага на трите средно денонощни норми. Ситуацията е изключително критична и са необходими важни и решителни стъпки", заяви тя.

Карамфилова предупреди, че има вероятност Европейският съд да поиска енергийните мощности на страната да бъдат намалени и дори да се стигне до затваряне на централи. 

"В момента сме в активна съдебна фаза и финансовите санкции, които се очакват са в изключително големи размери. От една страна ще бъдат заплатени не само санкции, които са чисто парични, но това поставя и под риск под риск цялото население, но и цялата енергийна система. Има огромна вероятност съда да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Второто, което Европейският съд може да постанови е намаляване на мощностите, дори има вероятност от затваряне на централи".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: