Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Сербезова: Ще бъде реализиран проект за модернизация на психиатричната помощ в България
Автор: Екип Burgas24.bg 22:16 / 01.06.2022Коментари (0)614
©
"Реформата в психиатричната помощ е сред водещите приоритети за настоящия ръководен екип на Министерството на здравеопазването и за правителството. Вече са предприети и конкретни действия по отношение модернизацията на системата за психично здраве. Предстои сформирането на Национален съвет за психично здраве, който пряко ще следи за изпълнението на приетата Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021 – 2030 г.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на среща с председателя на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл.

В изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде реализиран проект за модернизация и развитие на психиатричната помощ в България. Той предвижда обновяване и модернизиране на сградния фонд на най-малко 18 лечебни заведения, предоставящи психиатрична помощ. По линия на проекта ще бъде осигурена съвременна медицинска апаратура за лечебните заведения от системата на психиатричната помощ. Предвижда се проектът да бъде на обща стойност от 28,5 млн. лв., като трябва да бъде приключен до края на 2025 г. Активно се работи и в посока повишаване квалификацията на служителите, ангажирани в системата на психиатричната помощ, както и по посока мотивиране на нови кадри за започване в този тип лечебни заведения. Към настоящия момент по специалност психиатрия се обучават общо 72 специализанти и 7 специализанти по детска психиатрия. Отделно от това министър Сербезова посочи, че в МЗ се разработват множество инструменти за подпомагане на държавните психиатрични болници, за да бъдат подобрени условията за профилактика, диагностициране и лечение на страдащите от психични заболявания.

Председателят на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание Алън Мичъл посочи, че е налице силна ангажираност от страна на Министерството на здравеопазването за постигане на реален напредък по отношение подобряването на психиатричната помощ в България. В началото на месец октомври 2021 г. представители на Комитета бяха на посещение в три държавни психиатрични болници – ДПБ-Ловеч, ДПБ-Карлуково и ДПБ-Кърджали, за да се запознаят на място с грижата, която се предоставя на пациентите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: