Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Шишков: Целият ВиК сектор има проблеми
Автор: ИА Фокус 16:00 / 03.12.2022Коментари (0)448
©
Целият ВиК сектор има проблеми. Това каза в предаването на Радио "Фокус" "Важните говорят" служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков относно проблемите, които има ВиК дружеството в Пловдив. 

"По принцип целият ВиК сектор, не само в Пловдив, навсякъде има проблеми, защото водопроводните мрежи са изключително остарели и затова, за което си говорихме – че трябва да има цена на водата, която да е регулирана, е много добре и то е изключително важно, защото това е социалната поносимост, която може да поеме населението в България. Проблемът обаче е, че мрежата ни е толкова зле, че ако ВиК дружествата трябва да инвестират и да подменят почти цялата мрежа, ако трябва да намалят всичките тези загуби, които също би трябвало да се реши и този проблем, защото водата е изключително важен ресурс, който ние пилеем според мен доста безотговорно, в един момент цената на водата ще стане непоносимо висока. Т.е. държавата трябва да инвестира под някаква форма и да намери начин да инвестира, както инвестираме в пътищата, така да инвестираме и във ВиК сектора изцяло, за да може да се подобрят изключително. Иначе винаги шефовете на ВиК-тата, каквито и да са, ще бъдат виновни, защото никога няма да имаме добро качество на водопроводната мрежа, поради тази причина, че няма как да се дадат много пари от едно ВиК дружество", каза той.

Шишков обясни, че "ВиК Холдинг" се нуждае от промени в начина, по който оперира, защото към този момент функционира единствено като банка, която дава кредити, а с не инвестира в изграждане на водната инфраструктура. 

"Имайте предвид, че има създаден преди години "ВиК Холдинг“, но той на практика оперира като банка. Т.е. той може да им даде пари, но тези пари са кредити, те трябва да се върнат. Така че в рамките на "ВиК Холдинга“ според мен държавата трябва да направи промяна във философията и да може наистина да се инвестира, да бъде не само като банка, а наистина за важните неща трябва да се намери начин и механизъм държавата да инвестира, защото критичните точки в България са с водата и проблемите са страшно много. Ние някак си като че ли не ги виждаме, защото те са под земята. Пътищата…", обясни служебният министър.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: