Министър Вътев: Разработваме закон за търговията с аграрни стоки

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:01 / 23.09.2023
441
Правителството работи за създаване на закон за търговията с аграрни стоки. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който откри Осемнадесетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в гр. Калофер, местността "Паниците", съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

"Необходимо е да се създадат нужните правила, по които да функционира пазарът, който оттам нататък се регулира с предлагане и търсене", поясни министър Вътев.

Пред участниците в събора той посочи, че България е изключително богата на биоразнообразие страна и част от това разнообразие са традиционните български породи животни. "Имаме една задача, която само заедно можем да изпълним. Тя се казва повишаване на продуктивността на българските породи. Защото отвън конкуренцията е огромна и пазарът е отворен", коментира министърът. В условията на конкуренция най-важното нещо е да спечелим доверието на потребителите, а то се печели с изключително честно отношение към продуктите, които стигат до трапезата.

Във връзка с искането да бъде въведен на етикет за български продукт министър Вътев посочи, че за целта е необходим сериозен маркетинг. Всичко в такъв продукт трябва да е българско, с изключение на специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в страната. Министър Вътев допълни, че също е необходим безкомпромисен контрол, както и самоконтрол между конкурентите, за да не се компрометира марката.

Обединението на земеделските производители в кооперативи е другата задача пред сектора, ще разчитаме на вас задно да успеем, за да участват фермерите в справедливото разпределение на добавената стойност, заяви министър Вътев.

Осемнадесетият Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните и е под наслов "Да запазим заедно българското". МЗХ подпомага организацията по схемата за държавна помощ за участие в изложения. В събитието участва и кметът на Калофер Румен Стоянов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (225):
21.05.2024 Еврокомисарят по земеделие към Тахов: България е сред страните дали най-много средства на фермерите си
20.03.2024 Много добра новина за работещите в този отрасъл!
01.03.2024 Министърът на земеделието на среща с животновъди
26.02.2024 Министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел
20.02.2024 И последните протестиращи земеделци се срещнаха с премиера Денков
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
Още новини от Национални новини:
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детск...
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден: МВР хвана 38 пияни и дрогирани зад волана, петима от...
Няма да има извънредно заседание на парламента днес, неуспешен бе...
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).