Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Зарков: Условията в затвора в Сливен отговарят на всички стандарти
Автор: Екип Burgas24.bg 17:12 / 03.04.2023Коментари (0)732
© Министерство на правосъдието
Условията в единствения затвор за жени в страната – този в Сливен, отговарят на всички стандарти. Това коментира след инспекция на затвора, проведена днес, министърът на правосъдието Крум Зарков. Той бе в Сливен заедно с ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

"С ръководството на ГДИН направихме инспекция на затвора, където 210 лишени от свобода изтърпяват наказанията си. Проверихме условията – те отговарят на всички стандарти. И макар че ежедневно се сблъсква с големите предизвикателства, характерни за всяко подобно място, ръководството на затвора се справя много добре“, категоричен бе министър Зарков. Напомни също: "И тук, както от началото на мандата ни, продължаваме да говорим за работата, която трябва да се извършва със затворниците така, че когато излязат на свобода доколкото е възможно, да бъдат поправени – в интерес на сигурността на хората "навън“. Няма да се уморим да повтаряме, че онова, което се случва в затворите, касае всички“.

Към днешна дата в корпуса на затвора в Сливен и в двете общежития от открит тип "Рамануша“ и "Сливен“ лишените от свобода са 210, в ареста са настанени 37 задържани лица. Общият брой на персонала е 161, от тях 111 надзорно-охранителен състав.

Статистическите данни за настанените осъдени и задържани жени показват липса на пренаселеност. След основния ремонт на отделенията в централната част на корпуса преди 7 години, условията са в съответствие с нормативните изисквания и препоръки на национални и международни институции и организации. Всяко жилищно помещение разполага със самостоятелен санитарен възел, на всеки коридор са обособени общи помещения за лична хигиена. В затвора функционират зали за групова работа, библиотека, киносалон, параклис, зали за свиждане.

Лишените от свобода, които полагат труд на територията на затвора – домакински щат, шивашки цех и други две производствени звена, са 70. В Средно училище "Аргира Жечкова“ тази учебна година се обучават 42 жени. В училището, освен знания, те имат възможност да получат и професионална квалификация за шивач.

В детската ясла към затвора е настанена една майка със своето бебе. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, децата на лишените от свобода жени могат да останат при майките си в Отделението за бременни и майки с деца към затвора до навършване на едногодишна възраст. Обновеното със средства от Норвежкия финансов механизъм отделение разполага с 10 легла, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храна, сервизно помещение за децата с баня, пералня и сушилня.

През вчерашния изборен ден в разкритата избирателна секция на територията на Сливенския затвор са гласували 54 лица.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: