Министърът на енергетиката: Има надежда за едно находище на газ в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:34 / 16.07.2023
477
"Имаме достатъчно основание поне на едно от находищата (на газ в българската акватория на Черно море) за реален проучвателен сондаж. То е за 5 млрд. кубични метра годишно“. Това каза в първото си телевизионно интервю пред bTV енергийният министър Румен Радев.

Преди седмица дeпyтaтът от ГЕРБ и бивш eнepгиeн миниcтъp Дeлян Дoбpeв oбяви, че се oчaĸвaт oгpoмни гaзoви дoбиви oт бългapcĸaтa aĸвaтopия нa Чepнo мope. Според Добрев потенциалът е 13 млрд. кубични метра годишно.

Радев уточни, че става въпроса за две находища и това, което е с потенциал 8 млрд. кубични метра годишно, е по-малко вероятно да се реализира.

Относно увеличаването на цената на тока за битовите потребители енергийният министър напомни, че тя се определя еднократно за година напред и една година цената е била съвсем приемлива. По думите му увеличението не е голямо като се има предвид инфлацията за последната година.  "Положиха се огромни усилия, за да бъде ръстът минимален. Битовият потребител ще бъде подкрепян и в бъдеще, за да плаща по-ниска цена от небитовия потребител“, допълни Румен Радев.

Относно затварянето на въглищните централи в България той смята, че първи трябва да бъдат изведени от експлоатация най-замърсяващите.

За идеята за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене“ на Украйна министърът обяви, че НЕК трябва да осигури адекватна и професионална експертиза и оценка. По думите му ще се вземе предвид и фактът, че част от това оборудване може да се използва и от АЕЦ "Козлодуй“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (86):
20.05.2024 "Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена поръчка за изграждане на Вертикалния газов коридор
17.05.2024 Енергийни експерти: Все още потребяваме 60% руски газ, въпреки че не идва директно от "Газпром"
16.05.2024 "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрените доставки през 2022 г.
12.05.2024 Енергийният министър: Предоговарянето с "Боташ" няма да е лесно 
10.05.2024 Осъществи се голяма газова сделка между турската "Боташ" и американска
компания
02.05.2024 Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, който е и с българско участие, се отлага
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
Военна техника тръгва по пътищата у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).