Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на туризма благодари на българите, избрали да почиват у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:05 / 27.09.2020Коментари (0)2243
©
В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27 септември, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един турист.

Вицепремиерът каза, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.

Ето пълния текст на обръщението:

"В днешния Световен ден на туризма, когато Световната организация по туризъм към ООН чества своя професионален празник, всички държави по света ще отчетат, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.

В този най-непредвидим период ние може да кажем, че се случи и нещо прекрасно: българите избрахме да почиваме в своята страна и да подкрепим родния туризъм, преоткрихме уюта да бъдем у дома. И това показват и данните на Единната система за туристическа информация.

Българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 000.

В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 % спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

Българското правителство прие пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса за близо 2 милиарда лева. Част от тях са предназначени и конкретно за сектор туризъм. Това са:

- Мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20. Благодарение на нея около 22 хил. работни места в бранша бяха съхранени. Като министър на туризма настоявам за нейното продължаване до месец май догодина.

- Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, или общо 55 млн. лв. за тази и следващата година са в подкрепа на туроператорите.

- Данъкът върху добавената стойност беше намален на 9 на сто не само за ресторантьорството и кетъринг услугите, но и за ползване на спортни съоръжения.

- Вече е факт пакетът от документи и очакваме началото на мярката от 10 млн. лв. за подкрепа на туроператорите чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

- Договорени са 3 млн. лв. за подкрепа на българските екскурзоводи и планински водачи.

- Реализирахме и съвместната ни инициатива с екскурзоводите да популяризираме чрез 20 видеоклипа както техния труд, така и не толкова познати места в страната.

- По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия над 27 хил. са подадените проектни предложения, които са в процес на оценка. Вече одобрени за финансиране са близо 12 хил., по които предоставената безвъзмездна финансова помощ е близо 100 млн. лв.

Изброих всичко направено дотук, за да покажа, че само в партньорство и с общи усилия можем да преодолеем кризата. За всички нас приоритет преди всичко е да спазваме изискванията за безопасна и сигурна дестинация.

Пред нас стои още едно предизвикателство – да намерим правилния път и за предизвикателствата пред есенния и зимния туризъм, където успехът пряко ще зависи от безопасността и здравословната среда, които можем да предложим. Затова ще бъда безкомпромисна пред пропуските или тяхното пренебрегване от страна на туристическия сектор.

Скъпи сънародници, като вицепремиер и министър на туризма благодаря на всеки от Вас за силата и вярата, които дадохте на нашия туризъм, като избрахте да пътувате и да почивате в нашата страна.

Благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите, които търпяха, не върнаха нито един турист, спазвайки всички мерки, които утвърждават България като безопасна дестинация.

Очакват ни изпълнени с предизвикателства зимен сезон и сезон 2021 г., но вярвам, че с общи усилия и действията, които предприемаме, ще се справим заедно. И ще защитим извоюваното признание от Световния съвет за пътувания и туризъм – България - дестинация с печат за безопасност и хигиена.

Желая Ви преди всичко здраве, много сили и висок професионализъм за справяне с настоящите предизвикателства на COVID-19, но и с тези на обикновения ни делник, в който водещо е удовлетворението на туристите и развитието на бизнеса.

Честит празник, уважаеми колеги!", се казва в обръщението.



Още по темата: общо новини по темата: 379
10.07.2021 »
17.06.2021 »
14.06.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: