Мира Радева съжали, че е гласувала за "Има такъв народ"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:06 / 16.07.2021
1690
Българският избирател беше през годините изключително разумен. Хората избираха един победител, възлагаха надеждите на една партия. Но сега обществото бе силно разделено и отговорността в новата ситуация се пада на лидерското мнение. А поведението на Слави Трифонов е опит да се погазят изборните и конституционните права…Това е директна форма на авторитаризъм.

Тази позиция изрази в студиото на БТВ социологът Мира Радева.

По думите ѝ явлението "Слави“ е диагноза за състоянието на българското общество и собствената ни недалновидност. Социоложката е разочарована, че на 4-ти април гласувала за ИТН и коментира, че това, което прави Слави Трифонов, е в пълно противоречие на демокрацията.

Вероятно сме в начална точка на преосмисляне на правилата на демокрация. Но в случая се пренебрегва мнението на 25 % от избирателите, които не са подкрепили ИТН и на онези 3 млн. българи, които не са отишли до урните, аргументира позиция си социологът.

Тя обясни, че основната критика е била насочена не толкова към кандидата за премиер Николай Василев, а срещу начина, по който беше представен кабинета.

"Още в предизборна кампания можеше да бъде обявен проекто-кабинетът – това е честното поведение. Но избирателите на ИТН така и не знаеха точно кога избират", посочи Радева.

Според нея виждаме опит за реанимиране на авторитарния подход - да се тропа по масата и да се казва – вие нямате друг избор.

"Тревогата на хората е огромна…има огромна политическа мобилизация, изтъкна Радева и призовава политическите лидерите, на които възлагаме надеждите си да живеем по-добре, да преглътнат егото си. Президентът да ги призове на разговор и да се опитат да формират един стабилен кабинет, защото ни предстоят тежка зима, икономическа криза, а има световна криза".

Радева е категорична, че нови избори са плашещи за избирателите.

Най-страшното, което в момента преживяваме, е усещането за безсилие и безвластие. Тази патова ситуация не трябва да минава през площадни изказвания. Трябва да седнат лидерите на партии и да се опитват да говорят, ако искат наистина да се решават проблемите на България, убедена е Мира Радева.

Виж коментарите (3)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).