Митничари открили 1500 литра нелегална ракия в Троянския манастир. Игуменът: Колекция е

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:01 / 09.02.2017
1164
Служители на Агенция "Митници" са открили над 1500 литра нелегална ракия в Троянския манастир, съобщи БТА. Алкохолът е намерен при рутинна проверка на търговски обекти на територията на Троянската света обител на 8 февруари. 

Предлаганата в търговските обекти стока е била с валиден акцизен бандерол, но при последвала проверка в едно от избените помещения са открити 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз. Отделно са намерени и 372 бутилки по 0.5 литра ракия без бандерол. 

Игуменът на манастира Велички епископ Сионий каза, че намереното от митническите служители е колекция на светата обител, събирана много години от неговите предшественици, и трябва да остане в манастира като традиция и спомен, защото никога не е използвана за търговска цел. 

"Най-старата е от 1965 г. Ракията е подредена за богатство, красота и хармония на тази изба, която е традиционна за района и олицетворява цяла една епоха. В района основното занимание на населението е било сливовите градини и производството на ракия", обясни той. Сионий допълни, че ракията е била запечатана по надлежния ред, според законите на страната. Част от нея е взета за необходимите проби. По думите му от Агенция "Митници" са проявили разбиране и предстои подписване на споразумение, с което от манастира ще бъде платен акциз на ракията, за да може тя да остане в светата обител.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).