Митрополит Антоний: Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:08 / 14.03.2024
1751
Според траурното заседание, което днес имахме, утре от 9.00 ч. ще бъде изложено тялото на патриарха за поклонение в храм "Св. Александър Невски", където ще бъде през целия ден. В съботния ден от 9.30 ч. ще започне и заупокойна Света литургия, която ще бъде отслужена от Светия синод на Българската православна църква, след като приключи и Светата литургия ще бъде извършено и опелото, което ще бъде възглавено от Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който ще пристигне със своята делегация от Истанбул. Това заяви западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

"Ще има и траурна процесия, при която от храм-паметника "Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя" ще бъде извършена процесия с тялото на българския патриарх Неофит. След това, както и той е пожелал, ще бъде погребан до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма "Св. Неделя", където се намира сега и гробът на Екзарх Йосиф", каза още той.

Митрополит Антоний обясни и какви са правилата, които е определил Светият синод, за да бъде избран наследник на патриарх Неофит.

"Според устава на Българската православна църква в 7-дневен срок Светият синод трябва да се събере, за да избере наместник-председател, който има задачата да организира, проведе и избере български патриарх и софийски митрополит", коментира западно- и средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка следа като пример за смирение и търпение.

"Бог да прости Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Наистина голяма е мъката и болката в сърцата на всички православни българи, защото се разделяме със своя духовен водач. Ангелът на родната ни църква. Той е пример на носенето на кръста, който Бог и църквата му възложиха. Това смирение, което имаше той, в контекста на съвременното общество е много нужно на всички нас, защото живеем в много размирни времена, имаме нужда от това търпение, за да оценим всичко онова, което имаме", каза още митрополит Антоний.

Той изтъкна, че патриарх Неофит винаги е учил своите ученици на любов към Бога.

"Дълбоко в себе си съм изпитвал голяма почит и любов пред Негово Светейшество. Той носи до последния си дъх кръста на родната ни църква, за да я съхрани единна. Той доказа, че може да бъде обединител", обясни още митрополит Антоний.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
18.04.2024 Пуснаха на свобода мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
17.04.2024 До 3 години затвор за задържания за поругаването на гроба на Неофит
17.04.2024 Протойерей Николай след разпита: Каквото се изискваше от нас - сторихме по отношение на органите на реда
17.04.2024 Вандалът, който поруга гроба на патриарх Неофит, не го прави за първи
път
16.04.2024 Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит
16.04.2024 Поругаха гроба на патриарх Неофит
Още новини от Национални новини:
Искат извънредно заседание на парламента заради пенсиите 
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).