Млад лекар вае дървени скулптури с моторен трион в родопско село

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:01 / 25.10.2016
1255
Лекар вае дървени скулптури с моторен трион в родопското село Смилян. 30-годишният съдов хирург от Военномедицинската академия д-р Светозар Марангозов е направил над 20 дървени фигури, които красят различни места в родния му край.

Първите си уроци по дърводелство докторът получава от своя дядо в село Смилян. След години обаче оставя длетото и хваща моторната резачка - една новост в този занаят: "Тя е специфична, защото в България не е позната, иначе в Скандинавските страни, в Америка, се работи изключително много и е страшно атрактивна".

Твърди, че се научил много бързо на новата техника: "Още когато хванах първата скулптура резачката, една мечка направих, все едно цял живот съм правил това нещо и просто се получи".

Мечки, диви прасета, птици и други оригинални фигури са сътворили ръцете на хирурга, а най-новата му творба е катеричка, която краси парка пред кметството в Смилян.

Хората също се впечатляват от уменията на доктора извън болницата: "Любуват се като работя , много често се подреждат и гледат с часове какво ще излезе от всяка една фигура, всеки един детайл, който излиза".

Следващата творба на доктора ще бъде мечка с малкото си двора на читалището в Смилян.

Източник: bTV


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).