Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Младежите от "Пътуваща пекарна" гостуваха на уникалната люта ферма край Варна
Автор: Пламена Николова 09:55 / 02.08.2022Коментари (2)601
Както Varna24.bg съобщи, варненската Фондация "Радост за нашите деца" стартира работа по проекта "Пътуваща пекарна". 

С финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила" участниците ще посетят четири атрактивни локации в близост до Варна, свързани с производството на храна.

Първата спирка на младежите от "Пътуващата пекарна" бе HotFarm в село Страшимирово край Варна. Това е Първата люта ферма в България за отглеждане на люти чушки и производство на натурални продукти от тях. 

Гостоприемните домакини посрещнаха сърдечно своите гости и ги запознаха с целия цикъл на производство, ползите от лютите чушки и продуктите, които се произвеждат във фермата.

Младите хора със специфични потребности получиха подробна информация за всеки отделен сорт чушка – от къде идва, сеитба, добив, интересна информация за нейните характеристики, лютивина и нейното приложение. 

Гостите имаха шанс да опитат уникален микс от люти продукти, използвани като съставка в сосове, разядки и сладка.  

Групата от Фондация "Радост за нашите деца" не дойде с празни ръце. Гостите почерпиха домакините с вкусна питка и бисквитки, приготвени лично от младите хора в пекарната.

След като научиха тънкостите при отглеждането на люти чушки и тяхното приложение в разнообразни продукти, гостите представиха и своята дейност. 

Нари Банкова, основател на Фондация "Радост за нашите деца", сподели подробности за целите и работата на организацията и създадената от нея пекарна "Радост", която дава базови умения, социална среда и чувство за пълноценност на младежите. 

Припомняме, че Фондация "Радост за нашите деца" е неправителствена организация, създадена от родители в обществена полза през 2004г., във Варна, с цел интеграция на деца и младежи с дефицити.

Център "Радост" е разкрит през 2005 г. Социалните услуги, които предоставят за подкрепа на деца от 2 до 18 години са рехабилитация, логопедична терапия, хипотерапия, образователна и психологична подкрепа.

"Нашият мултидисциплинарен екип, предоставя на родителите консултиране от застъпничество и посредничество за правата на децата със специфични образователни потребности.

От 2018г., Социално предприятие "Пекарна Радост" предоставя трудова заетост за младежи над 18 години с множество увреждания в защитена работна среда, с подкрепата на ментори и доброволци. При постъпване в пекарна, младежите преминават през базисно специализирано обучение. Така получават възможност за работа и получават дългосрочни трудови умения.

Тематичните творчески занимания - Работилници "Радост" организирани в пекарната развиват креативното си мислене на деца от различни възрасти. По забавен начин участниците получават нови умения, знания и приятели. Темите на занимания ни са свързани с изготвянето на бисквитки, меденки с айсинг и захарен принт, питки, хляб, рогчета, а помощници са младежите от Пекарна "Радост", споделиха от Фондацията.

Срещата завърши с топла прегръдка и незабравими емоции. За "Пътуващата пекарна" предстоят още интересни приключения.  

Varna24.bg е медиен партньор по проекта "Пътуваща пекарна".

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.08.2022 г.
0
 
 
Професионално и хуманно! Хората в тази фондация от години работят здраво и са наясно какво искат да постигнат.Щастливи са младежите и родителите, на които подават ръка.Успех! А Лютата ферма е доказателство, че от споделената идея печелят двете страни.Изглежда примамливо, дали да не ви посетим?
Aнонимен
на 02.08.2022 г.
0
 
 
Браво,това е много хубаво, добрите неща, ще спасят света!Прекрасни сте!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: