Младежите от "Пътуваща пекарна" гостуваха на уникалната люта ферма край Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
09:55 / 02.08.2022
641
Както Varna24.bg съобщи, варненската Фондация "Радост за нашите деца" стартира работа по проекта "Пътуваща пекарна". 

С финансовата подкрепа на Фонд "Социална закрила" участниците ще посетят четири атрактивни локации в близост до Варна, свързани с производството на храна.

Първата спирка на младежите от "Пътуващата пекарна" бе HotFarm в село Страшимирово край Варна. Това е Първата люта ферма в България за отглеждане на люти чушки и производство на натурални продукти от тях. 

Гостоприемните домакини посрещнаха сърдечно своите гости и ги запознаха с целия цикъл на производство, ползите от лютите чушки и продуктите, които се произвеждат във фермата.

Младите хора със специфични потребности получиха подробна информация за всеки отделен сорт чушка – от къде идва, сеитба, добив, интересна информация за нейните характеристики, лютивина и нейното приложение. 

Гостите имаха шанс да опитат уникален микс от люти продукти, използвани като съставка в сосове, разядки и сладка.  

Групата от Фондация "Радост за нашите деца" не дойде с празни ръце. Гостите почерпиха домакините с вкусна питка и бисквитки, приготвени лично от младите хора в пекарната.

След като научиха тънкостите при отглеждането на люти чушки и тяхното приложение в разнообразни продукти, гостите представиха и своята дейност. 

Нари Банкова, основател на Фондация "Радост за нашите деца", сподели подробности за целите и работата на организацията и създадената от нея пекарна "Радост", която дава базови умения, социална среда и чувство за пълноценност на младежите. 

Припомняме, че Фондация "Радост за нашите деца" е неправителствена организация, създадена от родители в обществена полза през 2004г., във Варна, с цел интеграция на деца и младежи с дефицити.

Център "Радост" е разкрит през 2005 г. Социалните услуги, които предоставят за подкрепа на деца от 2 до 18 години са рехабилитация, логопедична терапия, хипотерапия, образователна и психологична подкрепа.

"Нашият мултидисциплинарен екип, предоставя на родителите консултиране от застъпничество и посредничество за правата на децата със специфични образователни потребности.

От 2018г., Социално предприятие "Пекарна Радост" предоставя трудова заетост за младежи над 18 години с множество увреждания в защитена работна среда, с подкрепата на ментори и доброволци. При постъпване в пекарна, младежите преминават през базисно специализирано обучение. Така получават възможност за работа и получават дългосрочни трудови умения.

Тематичните творчески занимания - Работилници "Радост" организирани в пекарната развиват креативното си мислене на деца от различни възрасти. По забавен начин участниците получават нови умения, знания и приятели. Темите на занимания ни са свързани с изготвянето на бисквитки, меденки с айсинг и захарен принт, питки, хляб, рогчета, а помощници са младежите от Пекарна "Радост", споделиха от Фондацията.

Срещата завърши с топла прегръдка и незабравими емоции. За "Пътуващата пекарна" предстоят още интересни приключения.  

Varna24.bg е медиен партньор по проекта "Пътуваща пекарна".

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Бизнесите, които печелят най много по празници и не искат Денят н...
Инвеститорът за детската болница: Няма да се създава "Национална ...
Европейската статистика: Българите работят най-малко допълнителни...
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).