Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнение: Харвардският ни премиер прави България да изглежда като пудел на Путин
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 23.03.2022Коментари (0)869
©
Исках да напиша това по-сдържано, но смекчаването на израза изкривява смисъла. Затова ще го кажа направо:

Срам ме е от българското правителство.

Срам ме е от малоумната му и малодушна позиция към войната в Украйна.

Обобщено тя е: "Солидарни сме с Украйна, но недотам, че да ѝ дадем и оръжие."

Опитайте се да прочетете това послание от украинска гледна точка – на тези, които бранят Киев, Харков и Мариупол от многократно превъзхождащ ги противник, на тези, които бягат от руските бомби и ракети, на тези, чиито домове са в развалини, а под останките им или в общите гробове са телата на техните близки.

От тази гледна точка, това е солидарност на думи, но не и на дело. Т.е. лицемерна солидарност. Съчувстваме ви, но няма да си мръднем пръста, за да попречим на Путин да ви премаже. Той прави ужасни неща, да, но ние няма да му се съпротивляваме, защото ни е страх.

Украинците проливат кръвта си, за да попречат на Путин да си направи Съветски съюз 2.0. Т.е. те се бият за Европа, в която тепърва ще кандидатстват. Европейската членка България не иска да направи е една стотна от тяхното усилие заради своя собствен съюз. Колко ли го чувства свой?

От всички европейски съюзници в НАТО само България и Унгария заеха такава позиция. Намираме се в чудесна компания – на най-близкия до Путин правителствен лидер в ЕС – Виктор Орбан. И най-критикувания и наказвания за прояви на авторитаризъм и погазване на върховенството на закона и свободата на медиите. Или може би дори ревнуваме Кремъл от него?

Едва ли може да се измисли нещо по-глупаво от обосновката, че ако пратим и един патрон на Киев, ще бъдем въвлечени във война. Необясними са спокойствието и безкритичността, с които водещите медии у нас я повтарят, засилвайки чувството за масово видиотяване на нацията. Апропо, България е продавала боеприпаси (патрони, снаряди, мини) на Украйна през 2014 и 2015 г. по време на първата руска агресия срещу нея, каза пред Клуб Z български експерт в оръжейната търговия, който по това време е работил именно в Украйна. 

Огромното мнозинство от 30-те съюзници в НАТО доставят на Украйна оръжия и боеприпаси от самото начало на руската агресия. Колко от тях са въвлечени във войната?

САЩ отделиха 13,6 млрд. долара за помощ на Украйна - половината за оръжия, ЕС отдели 1 млрд. евро. И те сега воюващи страни ли са?

Конвоите, които ще пренасят военната помощ за Украйна, няма да бъдат на страни членки на НАТО, посочи изрично говорителката на Белия дом Джен Саки на брифинг на 18 март т.г. Тя обясни това по повод заплахата на руския външен министър Сергей Лавров, че страната му ще гледа на тези конвои като на легитимна военна цел.

Въвлечена ли е във война Турция, чиито дронове "Байрактар“ унищожиха стотици руски танкове? Чиито войски убиваха руските командоси от "Вагнер“ в Сирия. Чиито изтребител свали руски боен самолет преди няколко години. Нищо подобно, Турция посредничи в преговорите между Москва и Киев.

Въвлечен ли е във войната Израел, който подобно на Турция също доставя на Украйна дронове, но и стрелково оръжие за териториалната ѝ отбрана. И той посредничи във въпросните преговори. 

Въвлечена ли беше България във война с Русия, когато продаваше оръжие на Грузия през миналото десетилетие? Въвлечена ли беше страната ни във война със САЩ, когато обучаваше виетнамски военни летци по време на войната във Виетнам преди петдесетина години? Президентът Румен Радев сигурно си ги спомня. Въвлечена ли беше България във война с Израел, когато изпращаше танкове на Египет и на Сирия още по-рано, а след това лекуваше тук, в български болници, ранени бойци на Организацията за освобождение на Палестина?

Струва ми се, че сме въвлечени в нещо съвсем друго и то е дребнаво и страхливо политиканство за сметка на международния авторитет на страната ни и на мястото ѝ в света, който (не знам дали сте забелязали) войната дълбоко промени.

Не българската сигурност брани министър-председателят Кирил Петков, а властта си, т.е. коалицията си с БСП, която е против износа на оръжие за Украйна. За БСП НАТО и ЕС винаги са били и остават чужди сили, необходимо зло, от което непрекъснато трябва да браним "националния интерес“. 

Проруския си електорат и благоволението на президента брани харвардският ни премиер и докато прави България да изглежда като пудел на Путин, той самият наподобява домашен любимец на Корнелия Нинова. Всъщност, ако съдим по националната позиция за войната, тя, а не Петков управлява България.

Нинова прави същото, заради което Петков уволни бившия министър на отбраната Стефан Янев. Защо не уволни и нея? Много просто - защото зад себе си тя има 26 депутати и все още някакъв електорат, нещо с което Янев, завалията, днес не може да се похвали. За принципност всякаква от страна на премиера тука забравете.

А какво прави в този проруски Отечествен фронт "Демократична България"? Прозападната и проевропейската ДБ - рамо до рамо с Нинова и с Орбан... Едва ли може да се измисли по-гротескна политическа карикатура.

САЩ не са искали от българското правителство да помага с оръжия на Украйна, каза Петков на съвместната си пресконференция с американския министър на отбраната Лойд Остин в София миналата седмица. А какво очаквате - да поискат и да получат предизвестения отрицателен отговор? И с подобно обречено искане: (а) да дестабилизират и без това нестабилното правителство на съюзна държава (б) да нахранят пропагандата на Путин с жив пример - ето единството в НАТО се пропуква, не всички искат да въоръжават украинците. 

САЩ са прагматици и знаят какво могат да очакват от държава като България, какво е БСП и как тя държи на къса каишка актуалния български премиер. Нормално е САЩ да не искат да развяват през целия свят що за западен съюзник е България. Военновременното говорене изисква точно обратното - да криеш слабостите си. Да не изтъкваш слабите звена в съюза си.

Затова на пресконференцията си с Петков Остин не отговори пряко на въпроса дали е искал българска военна помощ за Украйна, а го заобиколи с "ние работим по" еди-какво си. 

Само че освен думите, освен куртоазните благодарности има и обективни факти. Подкрепата от американска страна за сигурността на България, която Остин обяви, е пропорционална на българския принос - една рота "Страйкър". Не чух нито една българска медия да обясни какво значи това на практика - десетина американски БТР-а с екипажите им. Символично. Сравнете го с това, което САЩ и други натовски държави изпратиха в Прибалтика, в Полша, в Румъния и ще разберете разликата.

По време на въпросната пресконференция Петков нарече медийните съобщения, че САЩ ще искат България и Словакия да изпратят на Украйна зенитно-ракетни системи С-300 "фалшиви новини". Фалшиви новини в Си Ен Ен,  "Файненшъл таймс" и в "Шпигел"? Едновременно? Съмнявам се. 

Практиката обикновено е друга - някоя администрация подхвърля на международни медии своя идея или намерение, за да тества отзвука им и да планира следващите си стъпки. Словакия каза: готови сме да дадем ракетите си, ако ни ги замените с равностойни. България за пореден път не издържа теста. 

Това ще има последици. И ще ги видим най-напред в плана за следвоенно възстановяване на Украйна. Все един ден ще дойде време и за него, пише Веселин Желев за clubz.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: