Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мнение: Предложението да бъде прекръстена улица "Граф Игнатиев" на "Алексей Навални" е шега, или цели провокация!
Автор: Харитина Агопян 17:33 / 27.02.2024Коментари (0)1205
©
“Граф Игнатиев" никога няма да бъде прекръстен". Това каза Рубен Лазарев - внос и дистрибуция на книжни издания и на американски и британски брандове в България, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“, по повод предложението, отправено от група граждани към Васил Терзиев да се прекръсти бул. “Граф Игнатиев" на Алексей Навални.

Рубен Лазарев е и с руски произход. “Когато живееш в България, трябва да разсъждаваш като български гражданин", категоричен е той. “Аз разсъждавам като софиянец и гражданин на България. Булевард "Игнатиев" влиза в моя квартал. Стигам до извода, че предложението или е шега, или цели провокация. Не ми се иска да вярвам, че това е искрено предложение и то направено от хора, които харесвам и уважавам", каза още Лазарев.

“Граф Игнатиев никога няма да бъде прекръстен". Бяхме пуснали петиция на шега улицата да се прекръсти на "Ампов“, защото всички в България свързваме понятието "Графа“ с “Ампов". Този човек - Ампов е направил много за страната, повече, отколкото граф Игнатиев, споменахме тогава шеговито. След това имаше големи брожения. Трябва да остане “графа", което е нарицателно, смята Лазарев. Не си представям да пия кафе на “Навални" - това ще убие удоволствието ми.

Шегата настрана, имаме улица и площад “Немцов" близо до Руското посолство. Там е мястото - ако имаме ул. “Навални", която идея подкрепям, тя да бъде пред Руското посолство, за да им натрием носа. Да преименуваме “Граф Игнатиев" - една от основните улици в държава, от един руснак на друг, ми се струва нелепо", поясни още Рубен Лазарен.

“Навални е доста спорна личност, за разлика от Немцов. Това, което Навални е сега, не е онова, което беше в началото на публичния си път. Разбирането, че трябва да отдаваме почит към всяка личност, която се появява и залязва на публичния небосклон, като преименуваме улици, не е правилно според мен", смята Лазарев.

“Спорна е наистина личността на граф Игнатиев, но сме имали град Сталин, булеварди “Мусолини" и “Хитлер". Не мисля, че по този път трябва да вървим", каза Лазарев. “Трябва да правим разлика между исторически наименования, които носят история със себе си и такива, които ние самите натоварваме с история. Пример е Паметникът на съветската армия. Това е пропаганден монумент, не исторически. Обективно погледнато, както паметник на съветската армия, така и бул. “Навални" нямат място в центъра на София", смята Лазарев.

“Липсата на диалог при софийските ремонти е ясна. Липсва комуникация община-граждани - затова избухват сензационни заглавия по тези теми. Това, което ние направихме, е да подготвим комуникация с общината - обединихме бизнеса и живущите, които бяха в конфронтация. Ние бяхме срещу общината за ремонта на “Шишман", но общувахме дипломатично, не агресивно. Компромисите са ключови", подберта събеседникът.

Книжарницата му близо до Графа търгува с история и чувства - много антикварни издания. По повод забранителния списък, излязъл в Русия, в който се предлага забраната на произведения на руски автори, сред които

Достоевски, Лазарев заяви, че очаква да се забрани и Чайковски. “Границата между свободата и цензурата е лудостта - тя няма край. Средновековие, Втора световна война - виждали сме и други такива периоди. Тези книги, на които се предлага забрана, съм сигурен, че не са отворени и прочетени от голяма част от населението, което подкрепя идеята за забрана", обясни позицията си Рубен Лазарев.

“Списъкът излезе с мотива, че произведения на съответните автори правят пропаганда на ЛГБТИ ценности. И у нас агитките, които тормозят ЛГБТИ общността по време на прайдове, реално не познават тази общност. В Русия се възражда масова омраза към всичко, което не се чувства като “наше" в конкретния момент. Русия се самоизяжда", категоричен е Лазарев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: