Много лошо: Още август цените на горивата ще са по-високи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
11:45 / 07.08.2023
983
Прогнозите за цените на горивата за близкия месец не са приятни. Пазарът е спокоен, но с тенденции към повишаване. Август ще сме с цени по-високи от юли със сигурност.

Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев за "Телеграф“. Той поясни, че няма да стигнем миналогодишните цени, но това зависи от поведението на пазара. "Представете си, че нещо стане в Черно море и котировките скочат ужасно. Със сигурност това, което видяхме през юли, е сравнително евтино в сравнение с това, с което ще посрещнем септември, поясни Терзиев.

Цени

Вносът на готови продукти е по-скъп от горивото, което можеш да купиш от България. "Пазарът е доста силен. Лятно време се продава много. Ако се случи нещо, ние ще разберем, когато вече е факт. Аз не смятам, че има недостиг на горива. Не знам трябва ли да се отказваме от дерогацията за руския петрол. Има едни хора, които сега са в отпуска и приказват. "Те за да приказват, има два варианта – или знаят нещо повече от нас, или така им е казано да приказват. Със сигурност цените ни са най-ниски преди данъци. Както на колонка, така и на едро. Нашата рафинерия храни в момента 80% от българския пазар. Тази рафинерия трябва да работи в най-добрата си форма, за да има такива цени“, коментира още шефът на асоциацията. "Нито един автомобил не пита дали горивото е от арабски нефт, дали е с ирански от Близкия изток, дали ще е с казахстански или руски. Когато запали, пита дали горивото е качествено, а пък собственикът на автомобила пита дали е евтино, заключи Живодар Терзиев.

Бензиностанции

Масовият бензин А95 се продаваше вчера средно по 2,68 лева за литър. За месец той е поскъпнал с 0,12 лв./л, тоест с 4,69%, показват данните на сайта фуело.нет. Преди година, на 4 август 2022 г., литърът е струвал средно 3,32 лева. Средната цена на дизела скочи с 2 стотинки и стигна 2,62 лева/литър. По бензиностанциите се е продавал между 2,39 лева и 2,82 лева. Пропан-бутанът вчера се търгуваше средно за 1,11 лева/литър, а преди месец средната му цена е била 0,87 лв./л. След като цената на метана тръгна нагоре, вчера килограм синьо гориво се продаваше средно по 2 лева. Тенденцията и за четирите вида горива е към поскъпване, отбелязва фуело.нет.

Цените на петрола вървят към увеличение за шеста поредна седмица, след като Саудитска Арабия и Русия съобщиха, че ще продължат да добиват и изнасят по-малко петрол и през септември, предаде Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, референтен за европейския пазар, добавиха 30 цента до 85,44 долара за барел.

Виж коментарите (8)

Още по темата (513):
09.05.2024 Петролът поскъпва, ще бъдем ли засегнати?
08.05.2024 Експерт за горивата: По-голямото търсене предполага по-високи цени
07.05.2024 От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната?
03.05.2024 Експерт: Най-ниските цени на горива в ЕС са в България
29.04.2024 Скок в цените на горивата
28.04.2024 Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празниците?
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).