Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Много малка разлика между ГЕРБ и ПП, ако изборите бяха през април
Автор: Екип Burgas24.bg 17:46 / 16.04.2022Коментари (3)663
Ако изборите бяха в средата на април, отново щеше да се случи оспорвана битка между двете главни формации в страната. Сред основните играчи обаче този път щеше да бъде и "Възраждане“. ДПС, БСП и ДБ биха били принудени да разчитат на допълнително укрепване на твърдата си подкрепа, вместо на електорална експанзия, а формации като "Има такъв народ“ и ВМРО биха получили моментно "втвърдяване“ на електоратите, вероятно заради популярната тема със Северна Македония.

Известно присъствие запазва и формацията на Мая Манолова. В парламента биха влезли същите седем формации, както сега. На база всички потенциални гласоподаватели, малко по-добри още изглеждат шансовете за победа на "Продължаваме промяната“, но при тренд на продължаващо "свиване на ножицата“ с ГЕРБ-СДС.

На база реални очаквания за гласуване обаче ГЕРБ-СДС вече се оказва с по-добри изгледи от ПП. По-малките партньори в коалицията като че ли са прекъснали инерцията на следизборно разколебаване и в последните три месеца по-скоро в различна степен укрепват на своите нива на подкрепа.

Моментната картина на електоралните нагласи е от последната вълна на редовната независима програма на ежемесечни изследвания, позната като Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл болкан“.

С месеците "Продължаваме промяната“ е засегната от стандартната ерозия на подкрепа в хода на мандатите на управляващите формации в годините, задълбочена от неблагоприятните международни обстоятелства, и вече се движи на нива от 16% от всички имащи право на глас (16,1% този месец), след като преди време стоеше по-скоро около 20% от всички имащи право на глас. С 14,4% от всички имащи право на глас ГЕРБ-СДС запазва твърди нива. Когато обаче се погледнат данните сред онези, за които твърдо може да се очаква да гласуват за някоя партия или коалиция, ГЕРБ-СДС има 25,9%, а ПП – 23,8%.

Ситуацията прилича на онази преди изборите от есента на миналата година, когато ГЕРБ имаше по-твърдата подкрепа, а ПП разчиташе на мобилизация на не толкова лоялния си, но по-широк в потенциала си, електорат. Сега обаче тенденцията е по-скоро към разколебаване на този електорат и тепърва ще трябва да се следи дали създаването на партия ПП ще послужи като мобилизиращ фактор. Затова и към традиционно публикуваната в извънизборна ситуация картина на нагласите сред всички, имащи право на глас, важно е да се анализира и картината на нагласите сред онези, които са декларирали, че със сигурност ще гласуват.

ДПС запазва традиционните си нива – 7,2% от имащите право на глас и 10,6% сред потенциалните гласуващи. Традиционната висока степен на вярност, макар и сред намалял електорален корпус, прави така, че БСП е на символична дистанция след ДПС сред "твърдите“ привърженици – 10,3%. С 5% на база всички имащи право на глас у нас обаче БСП остава по този показател след ИТН – които показват симптоми на спиране на ерозията на подкрепа и имат 6,5% от всички.

Подкрепата за ИТН от друга страна обаче не е твърда и това ги оставя по-назад в класацията сред онези, за които наистина се очаква да гласуват – със 7%. Там ИТН са изпреварени и от "Възраждане“ (7,9% подкрепа сред "твърдите“). "Възраждане“ е и единствената формация, която продължава да отбелязва ръст. Ако сред всички, имащи право на глас, партията на Костадин Костадинов преди два месеца имаше 2,5%, сега вече се ползва с подкрепа от 4,4%, а вероятно има и известен "скрит“ вот.

Последната формация в парламента, ако изборите бяха днес, би била "Демократична България“. Коалицията има 3,5% потенциална електорална подкрепа сред всички, имащи право на глас, но сред онези, които наистина биха гласували, подкрепата е 4,5%, т.е. над бариерата. Бариерата се смята именно на база гласуващи, а не на база всички имащи право на глас. Известно е, че ДБ успява да мобилизира подкрепа обикновено буквално в последните дни и часове на вотовете. Така че бъдещите изгледи вероятно са по-добри от моментната картина.

Под бариерата пък остават ВМРО и "Изправи се“, които имат около 1% подкрепа от всички, на са с различна степен на "твърдост“: ВМРО има този месец 2,1% сред "твърдите“ гласоподаватели, а формацията на Мая Манолова – 1,2%. Вероятно, моментната "твърдост“ при ВМРО идва от коронната им тема с Македония.

34,1% от пълнолетните българи заявяват, че не биха гласували. Няколко процента биха предпочели различни по-малки формации (но с ниски нива на убеденост в сигурността на вота), или пък опцията "Не подкрепям никого“. Малцина са обаче онези, които наистина биха излезли да гласуват и отбелязали "Не подкрепям никого“

Изследването е независимо. Вълната на интервюиране бе сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната. Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи. 








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Калъп интернешънъл! Известно е, че ДБ успява да мобилизира подкрепа обикновено буквално в последните дни и часове на вотовете. Известно е не само за ДБ :))))) Мобилизацията в последните часове не става безплатно !!!!
0
 
 
След предателската и идиотска политика на просто киро, пп на второ място? Това ако е вярно, по-дебилен от българския народ няма!
+1
 
 
Има ли още безмозъчни, които се връзват на ухилената физиономия на про100киро?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: