Монтираха уникални за България изолатори за опазване на лешоядите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:27 / 13.11.2014
788
През октомври 2014 г. екипи на EVN България Електроразпределение монтираха изолации по въздушен 20-киловолтов електропровод в района на местността "Каракютюк" до град Сливен. Дейностите са част от проект "Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278 на "Зелени Балкани" по програма на Европейския съюз.

Изолаторите, необходими за обезопасяването на 6 желязорешетъчни електрически стълба бяха предоставени от "Зелени Балкани". От своя страна ЕVN България оказа подкрепа по проекта и закупи допълнителен брой изолатори, необходими за обезопасяването на още 8 желязорешетъчни стълба. По този начин всички 14 стълба, идентифицирани като опасни за птиците, бяха обезопасени с новите изолиращи съоръжения.

Монтираният тип изолатори са ново техническо решение за обезопасяване на желязо-решетъчни ел. стълбове и се използват за първи път в България. Те са тип "MST-дистанционери", които предотвратяват контакта между крилете на птиците и електропроводниците. По този начин от една страна се предпазва животът на птиците, а от друга не възникват аварии по мрежата. Новият тип изолатори вече се използват успешно в някои европейски страни.

Обезопасената електроразпределителна линия се намира на територията на природен парк "Сините камъни" край Сливен и минава непосредствено до волиерата за адаптация на белоглави лешояди, поддържана по проект "Завръщане на лешоядите в България". За да се следва такъв труден и пресечен терен, се използват специални желязо-решетъчни стълбове. През зимата на 2013 г. EVN България монтира върху стълбовете друг вид предпазни съоръжения - т. нар. "бодливки", чиято цел е да не позволяват на птиците да кацат на желязо-решетъчните стълбове. С цел допълнителни мерки за опазване на птиците се монтираха и новите MST-дистанционери.

Дейностите по опазване на лешоядите са част от съвместното дългогодишно сътрудничество между "Зелени Балкани" и EVN България Електроразпределение по опазване на околната среда.

Предвид предимствата, които дават новите изолатори, EVN България Електроразпределение ще използва такива устройства и в рамките на своя проект "Живот за царския орел" (Life forsafegrid): www.lifeforsafegrid.bg. Проектът е с финансиране по програмата LIFE+ на Европейската комисия и се изпълнява от дружеството в районите на общини Елхово, Тополовград, Харманли.

Неговата цел е да се намали смъртността при царския орел (Aquilaheliaca), причинявана от сблъсък с електропроводи в най-важните обекти от мрежата "Натура 2000".


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).