Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мощна магнитна буря удря земята!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:00 / 20.07.2022Коментари (0)722
© bTV
Вероятно все по-често попадате на заглавия като "Мощна магнитна буря удря земята“ в социалните мрежи и съмнителни сайтове.

Но доколко е вярно? Върху всеки от нас въздейства както метеорологичното, така и космическото време. Второто се определя от активността на Слънцето и неговото влияние върху нашата планета и останалите обекти в Слънчевата система.

Магнитна или геомагнитна буря?

Когато има изригване върху слънчевата повърхност, газ и заредени частици се изстрелват в космическото пространство. Щом те достигнат земната магнитосфера и взаимодействат с нея се образува геомагнитна буря. "Магнитна буря“ е по-краткото и разговорно определение за това явление, съобщава bTV.

"Мощна“ и "Страшна“ са прилагателни, а не степени на геомагнитна буря

Силата на всяка геомагнитна буря е различна. Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) използва 5-степенна класификация на явленията.

G1 – Слаба геомагнитна буря. Има шанс за незначителни смущения в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, въздейства върху мигриращите животни и птици.

G2 – Умерена (средна) буря. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и сателитите, нарушения в радиокомуникациите.

G3 – Силна буря! Влияе отрицателно и може да причини повреда на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните сателити, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.

G4 - Много силна буря! Смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.

G5 - Екстремна геомагнитна буря! Срив на електропреносната мрежа, комуникациите, орбиталните сателити, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и т.н.

Земната магнитосфера и атмосфера успяват да ни предпазят от опасното космическо време. А учените се опитват да прогнозират кога ще ни "удари“ поредната геомагнитна буря.

"Дава ми, че ще има магнитна буря!“

Ако прочетете някъде, че след 2-3 седмици, месец или догодина се задава "мощна магнитна буря“, имате всички причини да се съмнявате в тази информация. Нобелова награда ще получи всеки, който успее да предскаже такова явление с такава точност. Въпреки че изследователите на Слънцето научават все повече за него, трудно е слънчевите изригвания и геомагнитни бури да се предсказват за седмици или месеци напред. Защо?

Когато газовете и заредените частици изригнат от нашата звезда са им необходими 2 до 5 дни, за да достигнат земната магнитосфера и да взаимодействат с нея. Едва след такова събитие на слънчевата повърхност има сериозно основание да се очаква геомагнитна буря и полярни сияния. А и то да е насочено към нашата планета. Освен това силата на явлението може да се промени, докато потокът от частици пътува в космическото пространство.

Най-често засичаните геомагнитни бури са слаби от степен G1. Учените ги наблюдават с помощта на магнитометри и спектрометри. Но могат да се видят и с невъоръжено око.

Красотата на геобурята

Геомагнитните бури причиняват така наречените Aurora Borealis – красивите и понякога пъстроцветни полярни сияния. В Северноевропейските страни наблюденията на сиянията са доходоносен бизнес. Няколко компании организират екскурзии в Швеция, Финландия и Норвегия, чиято цена варира от 5,000 до 10,000 евро за седмица или 10 дни.

"Лошо ми е, явно има магнитна буря!“

Ако подобна реплика ви е непозната, значи отдавна не сте говорили с по-възрастните си роднини. Със сигурност геомагнитните бури влияят върху човешкия организъм, защото той също е подвластен на електромагнитните лъчения.

Медицината обаче дава противоречиви данни за връзката между геомагнитните бури и "лошо ми е“. Според едни изследователи, едва силна буря от степен G3 и нагоре би могла да причини дискомфорт или някакви проблеми със здравословното състояние. Според други, хронично болните и по-чувствителните хора доказано изпитват неразположение, повишаване на кръвното налягане и други оплаквания по време на геомагнитна буря. В случай, че имате съмнения как ви влияят тези явления, потърсете не във Фейсбук, а личния си лекар.

Но според редица астрономи, въпросът не е дали ще ни "връхлети“ екстремна геомагнитна буря от степен G5, а кога?

Спомени от миналото за бъдещето

При формирането на Земята със сигурност е имало екстремно слънчево влияние върху нея. В началото на тази година екип учени от целия свят откриха доказателства за най-екстремната геомагнитна буря! Тя се е случила преди повече от 9000 години, а дълбоките ледове на Гренландия и Антарктида крият радиоактивни следи от нея.

Последвалата геомагнитна буря някои асоциираха със степен G3, а други – с G4. Тогава имаше проблеми с комуникациите, полярни сияния, които достигаха почти до екватора и други проблеми, причинени от електромагнитните смущения.

Сега слънчевата активност се увеличава, а геомагнитните бури зачестяват. Затова се доверявайте само на достоверни източници, иначе рискувате да направите някого малко по-богат като четете или споделяте публикации от типа "Ужас! Връхлетя ни магнитна буря“.

Ако някой ви каже или някъде прочетете, че днес има или предстои геомагнитна буря, може да проверите доколко тази информация е вярна в тези полезни връзки:

Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН, Геомагнитна прогноза - www.geophys.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php



Още по темата: общо новини по темата: 865
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: