Москов: До 2020 година заболеваемостта от основните болести в България ще бъде сведена до средноевропейската

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
09:43 / 04.04.2015
762
Целта на правителството е да изведе основните групи заболявания, които водят до 95 % от смъртността и инвалидизирането на българите и лошото качество на здравни грижи в сравнение със средноевропейските граждани. Това заяви вчера във Варна по време на откриването на нов онкологичен и лъчетерапевтичен център министърът на здравеопазването Петър Москов. "Обединяваме онези групи заболявания, между които са майчиното и детското здравеопазване, онкологията, сърдечно-съдовите заболявания и други, които са масовите заболявания за българите в момента. Тези заболявания ги обединяваме в основния пакет на Здравната каса. Ще се опитаме да прекратим възможността за възникване на основните и масови страдания, които причиняват здравно-демографските проблеми на България от много години, които водят до ужасяваща смъртност, чакани и нужда от доплащане", посочи Петър Москов.

Той допълни още, че се надява до 2020 година продължителността на живота във всяка една от възрастовите групи и заболеваемостта да тези основни заболявания да бъде сведена до средноевропейската. "Целта е ниската заболеваемост, а средството е групирането на основните заболявания в основен пакет на касата", каза още министър Москов. Той допълни, че който не успее да си плати здравните осигуровки до края на годината ще трябва да плаща много повече назад. В тази система трябва да има справедливост", уточни Петър Москов.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).