Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъчителят на семейство Анчови Митко Бомбата в схема за изнудване с показания в съда
Автор: Екип Burgas24.bg 18:01 / 03.08.2021Коментари (0)2398
© 24 часа
Един от осъдените заради мъченията над семейство Анчови - Димитър Николов-Митко Бомбата, е заплетен в сложен криминален случай с два сюжета, които още са с отворен край, показа проверка на “24 часа".

Мъж от Варна е осъден по показания на стария рецидивист, който твърди в полицията и пред съда, че човекът го е наел да пребие приятелката му. В същото време има висящо разследване, че Митко Бомбата го е набедил за престъпление с неверни показания, след като не е получил пари, за които го е изнудвал. То още не е приключило и от изхода му зависи развитието на целия случай.

Сагата започва, докато делото “Анчови" е по инстанциите на съда, а Митко Бомбата и останалите осъдени по-късно са на свобода. През 2014 г. столичната полиция съобщава за варненец по прякор Шмита, който е бил задържан за подготовка на убийството на своята приятелка. Никой обаче не разбира, че основен герой в случая е настоящият затворник Димитър Николов-Митко Бомбата, осъден заради зверското нападение над семейство Анчови заедно с други рецидивисти. Част от тях са приближени на ромския тартор Христо Върбанов - Ицо Папата. Той стана известен с изнудването на висш държавен чиновник и бизнесмени, че ще им образува дела с връзките си в съдебната власт и с хората си, които ползва за свидетели.

Варненецът с прякор Шмита се казва Атанас Мандов. През 2014 г. заживял на семейни начала с приятелката си Лияна. Наели си квартира в София. Връзката им била бурна. Често се карали, разделяли се и пак се събирали. Лияна подавала жалби срещу Атанас с различни твърдения. При поредното обаждане от полицейски служител с искане да се яви на разпит Мандов решил да потърси помощ. Обадил се на стария си познат Кирил Кожухаров. Обяснил му за проблема, а Кожухаров обещал да го свърже с човек, който ще му помогне. И така попаднал на Митко Бомбата. Срещнали се в пицария на пл. “Славейков". Бомбата се похвалил, че съпругата му е адвокат. Той започнал да го води при различни хора, за да демонстрира познанствата си. При един от тях Бомбата настоял Мандов да купи телефон за него и две симкарти, чрез които да общуват. Водил го и при адвокати, на които обяснявал, че положението на Мандов е много тежко. Успокоявал го, че има хора, които могат да помогнат, включително човек от “Вътрешна сигурност" в МВР, но ще са нужни 5-10 хил. лв.

При една от срещите Бомбата го запознал и със съпругата си Валентина. Според източници от полицията тя на няколко пъти е била задържана за документни престъпления. Един ден Мандов получил обаждане от телефонния номер, по който общувал с Димитър. Позвъняването било от съпругата му Валентина. Заявила му, че Димитър е задържан в СДВР и поискала от Мандов 2 хил. лв. за паричната гаранция. Обяснила, че мъжът и е арестуван заради Мандов. Той направил проверка в полицията и оттам му обяснили, че такъв човек не е задържан. Върнал обаждането и и казал, че няма да даде пари. Тогава Валя му отговорила, че за наказание Димитър ще свидетелства срещу него. Минути по-късно му се обадил Митко Бомбата. Започнал да псува и заплашил Мандов, че ще му създаде проблем, който ще му струва 100 хил. лв.

Бесен от провала си да изкопчи пари, Митко Бомбата намерил къде живее приятелката на Атанас Мандов. Крещял под балкона и за да привлече вниманието на жената. Представил се и обяснил, че бившият и любим го е наел, за да я пребие. На място дошъл и кварталният полицай, който станал свидетел на част от разговорите. Уплашена от разказа на Митко Бомбата, Лияна подала жалба в полицията. На следващия ден Атанас Мандов бил задържан в столично заведение. От килията Мандов се обадил на сестра си с молба да се свърже с негов приятел от Варна - Георги Дюлгеров. По-късно пред разследващите той разказва, че сестрата на задържания обяснила, че брат и е в ареста заради подбудителство към убийство. Помолила го да се свърже с Кирил Кожухаров, който да му разкаже всичко и да потвърди, че е жертва на схема за изнудване. Дюлгеров се срещнал с Кирил и той му разказал това, което вече е обяснил пред разследващите - как е свързал Атанас с Митко Бомбата, за да бъдат оправени някакви проблеми, но самият той не знае конкретно за какво става дума. Кирил пресъздал пред Георги разговор между него и Митко Бомбата как осъденият за нападението над семейство Анчови му казал, че бил задържан и искал от Атанас 2 хил. лв. След като не ги получил, Бомбата се ядосал и дал показания в полицията срещу Мандов. Кирил Кожухаров успокоил приятеля на Мандов, че Митко Бомбата ще оттегли показанията си срещу 50 хил. лв. Дюлгеров предал това на семейството на задържания, но те отказали да дадат парите. По-късно с Дюлгеров се свързал лично и Митко Бомбата. Поискал 15 хил. лв., за да не стане свидетел срещу Мандов. Това обаче е невъзможно, защото вече е бил разпитан пред съдия.

В същото време в ареста Мандов се запознал с Евгени Димитров, който лежал в съседната килия. Когато ги пуснали, се видели на кафе. Там Мандов разказал за проблемите си с Митко Бомбата и как го е изнудвал. Оказало се, че и Евгени се познава с Бомбата. Предложил на Атанас да се срещне с него, без да му казва за разговора им. На уговорената среща Бомбата казал на Евгени, че ако Мандов иска показанията да бъдат променени, трябва да плати 20 хил. лв. Тогава Мандов решил да действа лично. Обадил се на Митко Бомбата, който му казал, че може да се яви на повторен разпит, но иска 2500 лв. Предвидливо Мандов записал разговорите си с Димитър Николов и ги дал в ГДБОП.

Започнало разследване за неверни показания в съда с цел изнудване. Митко Бомбата обаче отказал да даде глас като сравнителен материал. Междувременно бил внесен обвинителния акт в съда срещу Мандов. На първа инстанция в Софийския районен съд е оправдан. По време на процеса Митко Бомбата бил разпитан и твърдял, че е бил нает да пребие приятелката на Мандов, която пускала жалби в полицията, но всички други доказателства сочат в обратната посока, показа проверка на “24 часа". Втората инстанция - Софийският градски съд, обаче изненадващо признава Мандов за виновен единствено по свидетелските показания на Димитър Николов.

"Допусната е съдебна грешка и разчитам, че прокуратурата ще си свърши работата, за да бъде поправена. Кредитирани са показания на свидетел, който вече е бил осъждан за невярна декларация пред МВР", казва по случая адвокат Лъчезар Таков. Той защитава Мандов. Митко Бомбата не е разпитван, а се ползват протоколите от първата инстанция. 

ВКС намалява наказанието на Мандов на 2 г. и единственият начин делото да се възобнови е да се докаже престъпление, т.е., че основният свидетел е изнудвал осъдения за пари и е дал неверни показания пред съдия. По този случай има разследване в Софийската районна прокуратура по сигнал на Мандов. То е започнало през 2015 г., но още не е приключило. Досъдебното производство се ръководи от прокурор Богдан Ангелов. Той обясни, че случаят се разследва, но няма повдигнати обвинения. От Главна дирекция “Изпълнение на наказанията" отказват да допуснат екип на “24 часа" за среща с Николов, който излежава присъдата си за нападението над сем. Анчови в затвора.

Кой е Димитър Николов – Митко Бомбата? Димитър Николов-Митко Бомбата стана известен през 2012 г., когато полицаи го намериха в тайник на жилище в столичния кв. “Банишора". Тогава го издирваха по случая “Анчови".

На 31 януари 1998 г. седем брутални бандити нахлуват в дома на Веско и Марина Анчови в Чепинци, за да ги ограбят. Семейството е подложено на нечовешки гаври. Анчов е заключен в мазето си, прободен е 6 пъти с нож, ритан е в главата, в черепа му е разбит буркан с компот. През това време се гаврили с жена му, а двете им дъщери - на 11 и 16 г., са изнасилвани с часове. Делото срещу нападателите им се точи 18 г. Чак през 2016 г. на по 10 г. затвор са осъдени шестима от нападателите – Димчо Димов–Полицая, Борис Маринов, Петър Стоянов–Президента, Цветко Ненов, Димитър Николов–Бомбата и Божидар Методиев – Лудия. Седмият - Ивайло Рангелов – Джинката, е убит през 2005 г. при гангстерска престрелка. От 1997 до 2013 г. Митко Бомбата е задържан 11 пъти за различни престъпления - кражби, унищожаване на чуждо имущество, невярна декларация, побой, обсебване и убийство на длъжностно лице.

Адвокат Лъчезар Таков заявява: Случаят “Мандов" е съдебна грешка! Втората съдебна инстанция е произнесла осъдителна присъда, без лично да възприеме показанията на свидетеля Димитър Николов - Митко Бомбата, без да му се задават контролни въпроси, които позволяват да се направи проверка на достоверността на показанията на даден свидетел. Въззивният съд е възприел едно към едно свидетелските показания на Николов само въз основа на тях и на бившата приятелка на моя подзащитен Атанас Мандов, която обаче е заинтересован свидетел, защото на практика има конфликт с Мандов. Така е взел противното на първата инстанция становище и е постановил 4-годишна ефективна присъда. За да бъде постановена диаметрално противоположна присъда, както е в случая (на първа инстанция Мандов е бил оправдан – б. а.), трябва да се направи задълбочен анализ, а не да се кредитират с доверие показанията само на един свидетел.

Втората съдебна инстанция не е взела предвид един много значим факт. Макар и свидетелят да не е бил пред съда и не е разпитан, в материалите по делото има документ, с който съдът е бил запознат. Димитър Николов е бил осъден само няколко месеца преди това за лъжливо деклариране. Осъден е, защото през 2014 г. бил лишен от сръбските компетентни органи от шофьорска книжка, но като се е върнал в България, попълнил декларация в КАТ, в която е посочил, че я е бил изгубил. На практика е очевидно, че е налице трайна практика на лъжливи показания от това лице.

Съдът е пренебрегнал факта, че той е едно от осъдените лица по случая “Анчови". Тоест обликът му не е на уважаван член на обществото, а на извършител на тежки криминални деяния. В добавка мога да кажа, че съпругата на Николов, която се представя за адвокат, има няколко преписки за измами, които не са завършили с образуване на досъдебни производства, но е факт, че ги има. Всичко сочи, че на Димитър Николов не може да се има доверие. Съдът обаче се е водил от някакъв обвинителен уклон и е осъдил Мандов. А ВКС е направил по-лесното - да потвърди присъдата, която е абсолютно несправедлива и по този начин е лишила Мандов от възможността да иска възобновяване или преразглеждане на казуса му. Това може да стане само ако се установи, че някой е извършил престъпление, допълва адвокат Таков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: