Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мустафа Карадайъ: Какво става с проверките на златните паспорти,чакаме резултати
Автор: Екип Burgas24.bg 13:48 / 01.12.2022Коментари (0)588
©
Какво става с проверките на издадените "златни паспорти"? Защо 8 месеца няма резултати нито от ДАНС, нито от прокуратурата? Тези въпроси постави председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента. В него участваха още зам.-председателят на НС Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

През март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции. Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите за издаване на такова гражданство за целия период в срок от 6 месеца, припомни Карадайъ. Законът бе изготвен и внесен от ДПС.

Освен това през февруари, а и след това сме сезирали прокуратурата да проверят всеки един от случаите за издадени такива гражданства на база инвестиции, каза още лидерът на партията.

Минаха вече почти 8 месеца, а срокът беше 6. Към настоящия момент ние нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите от тези проверки нито на ДАНС, нито на прокуратурата, подчерта Мустафа Карадайъ.

Нещо повече, ние бяхме сезирали прокуратурата за извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Рашков по време на изборите миналата година. Като отговор не получихме резултати от проверка, а статистика, която излезе в медиите и я знаем от медиите, каза още председателят на Движението.

Има и ред други случаи, в които виждаме как прокуратурата не извършва проверки на един кръг хора в България. Още един пример мога да дам. Конституционният съд се произнесе за гражданството на Кирил Петков и беше категоричен, че е нарушил Конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши, допълни Карадайъ.

И в един момент какво се получава? Те привидно в публичното пространство атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложения за промени в Конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече буди у нас притеснението и съмнението за симбиоза – ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от другата страна прокуратурата ги прикрива, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали ще настоява за оставката на главния прокурор, Карадайъ отговори, че когато са представили предложенията си за промяна на правомощията на главния прокурор, са видели и действията на прокситата.

Симбиозата е с кръга "Капитал“, а не с прокситата на кръга "Капитал“. Прокситата на кръга "Капитал ги виждаме и те са примерите за тази симбиоза, подчерта Карадайъ.

Ще настояваме по най-бързия начин да бъдат предоставени резултати от тези проверки. И въобще дали са извършени тези проверки, въпреки, че законът ясно задължава ДАНС в 6-месечен срок от влизането в сила, тези проверки да бъдат извършени, заяви Хамид Хамид. И попита: "Какво стана със схемата за "златните паспорти“? От кого се прикрива, кои са участниците в тази схема? Само напомням, че имаше съмнения, че едно от лицата – Стамен Янев е издавало сертификати за инвестиции и с един и същ сертификат са се ползвали над 100 лица, например китайски граждани."

Кой кого прикрива? Ще настояваме за тези отговори – кой на кого е предоставял гражданство, пребиваване. И дали това лице не е същото, което е подарило земите около Божурище на Кирил Петков и компания. Ще търсим тези отговори, категоричен бе Хамид.

Йордан Цонев коментира законопроекта за забрана за износа на петролни продукти, преработени в рафинерията "Лукойл“. Вчера енергийната комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската дълбока държава – така наричам аз кръга "Капитал“, продължават да защитават позицията, че петролното ембарго, което ще влезе от 5 декември на ЕК, не обхваща това.

Затова вчера говорихме за мимикрията на този кръг под маската на защита на евроатлантическите ценности, каза Цонев.

Виждахме разминаване между думи и дела на тези хора. От една страна медиите им и самите им говорители храбро защитаваха геополитическия избор на България. От друга страна техните проксита добре защитаваха руските интереси и не само тях, допълни той.

Геополитическият избор на България изисква България да бъде ясен, предвидим и много твърд съюзник в съюзите, в които членува. Това означава, че трябва да се движим по дневния ред на нашите партньори от НАТО и ЕС. А дневният ред е ограничаване на възможностите за печалба от руските петролни продукти, с които най-вероятно се финансира войната в Украйна, каза още Цонев. И обобщи: "Всяка седмица ще ви напомняме за това. Нашата битка ще бъде много ясна, много открита и безкомпромисна."








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: