Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:03 / 12.07.2023
742
Откриването на "Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е на път да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки многобройните уведомления от страна на МУЗИКАУТОР организаторът – Фондация "Наследство в бъдещето“, отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

"Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“, коментират от организацията на автори и композитори.

Според МУЗИКАУТОР нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм. Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

"30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР. Той посочи, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си.

Според МУЗИКАУТОР зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на "Пилон Рожен“ е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: "България заслужава да се потрудим за нея". МУЗИКАУТОР дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната.

Виж коментарите (0)

Още по темата (29):
03.01.2024 Знамето на Рожен се скъса
03.01.2024 Знамето на пилона в Рожен е станало на парцал
24.07.2023 Появи се абсурден колаж в мрежата на пилона на Рожен
17.07.2023 Над 300 000 българи от цял свят събра Рожен 2023
17.07.2023 Мъжка автентична носия на повече от 100 години спечели първо място на събора "Рожен 2023"
16.07.2023 Започна голямото прибиране от Рожен
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Коли с екокатегория под Евро 4 няма да се внасят в България?
Брутално задръстване на Маказа
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).