Мюсюлманите в България и по света празнуват Рамазан Байрам

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
09:53 / 23.05.2020
1076
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам в три поредни дни – 23, 24 и 25 май.

Рамазан е деветият месец от ислямския календар – свят месец за близо 1,8 милиарда мюсюлмани в света и време на отдаденост на живота в общността. По време на свещения месец е задължително всеки здрав мюсюлманин да пости от зори до залез.

Заради противоепидемичните мерки в условията на пандемията от COVID-19 обаче молитвите пред джамиите ще бъдат по-различни. Преди няколко дни, на среща в Министерски съвет, премиерът Бойко Борисове и главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се разбраха байрамският намаз да е на открито.

Мюсюлманският празничен календар е изграден върху лунния годишен цикъл. Всяка следваща година празниците променят своето настъпване с 11 дни напред, честването им не е фиксирано с точна дата или сезон. Централно място в тази система заемат едномесечният пост и двата байрама – Рамазан и Курбан. През 2020 мюсюлманското вероизповедание празнува Курбан Байрам на 30 и 31 юли и Рождението на Мохамед - 28 октомври.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).