НАП повече няма да стряска изрядни данъкоплатци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:23 / 14.04.2024
4307
Законови промени премахват опасността граждани да бъдат търсени от НАП като длъжници, въпреки че отдавна са изплатили задълженията си към общински и държавни органи като местни данъци, такси и глоби. 

Парламентът задължи с промени в ДОПК общините и държавните ведомства в 7-дневен срок да уведомяват НАП за всяко платено задължение, което е било обявено за принудително събиране заради просрочие. В момента тази обратна връзка не е регламентирана законово и масово не се осъществява. Затова и данъкоплатци продължават да стоят като неизрядни платци в системата на НАП и да търпят негативи от това.

Най-често такива случаи се получават с глобите на КАТ. Много граждани са търсени по няколко пъти от данъчните служби за една и съща глоба, въпреки че тя вече е погасена в КАТ. Липсата на комуникация между НАП и МВР е причината да не се отчита кога фишът е платен, при което отива за повторно събиране в приходната агенция като просрочено задължение, върху което се трупат лихви. 

Тези неуредици създават и други проблеми на данъкоплатците - например, лишава ги от възможността да ползват различни данъчни облекчения, въпреки че са погасили задълженията си.

От своя страна НАП също се задължава да информира общинските и държавните органи за събраните задължения, които те са обявили за принудително изпълнение. Така общините навреме ще научават дали даден данъкоплатец е покрил просрочените си местни данъци и такси и няма да му налагат забрани да ползва определени административни услуги като нередовен платец.

НАП вече разполага с необходимия софтуер, с който автоматично ще се обменя информация, когато постъпи плащане от длъжник. Предвидени са и санкции за общини и държавни ведомства, които пропускат да подават информация, съобщава sega.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Сигнал: На магистрала "Тракия" е много опасно в момента
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).