НАТО отхвърли искането на Русия да изтегли войските си от България и Румъния

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
21:50 / 21.01.2022
1315
В петък НАТО отхвърли искането на Русия Алиансът да изтегли войските си от източноевропейските си членки България и Румъния.

"НАТО няма да се откаже от способността ни да се защитаваме и отбраняваме взаимно, включително с присъствието на войски в източната част на Алианса. Исканията на Русия биха създали първокласни и второкласни членове на НАТО, което не можем да приемем", заяви говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително чрез укрепване на колективната ни отбрана. НАТО е бдителна и продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на нашия Алианс", се казва още в изявлението.

Руското външно министерство постави искането в петък преди преговорите със Съединените щати, в които Москва се опитваше да изиска от Вашингтон редица гаранции за сигурност.

Напрежението се увеличи, тъй като Западът обвинява Русия, че заплашва да нахлуе в съседна Украйна, като струпва около 100 000 войници по границата ѝ.

През декември Кремъл предложи два договора, които включват широкообхватни искания, включително НАТО да откаже да приеме Украйна и да изтегли силите си от източните си членове.

Воденият от САЩ военен алианс отхвърля всички предложения, които според него противоречат на неговите "основни принципи".

Понастоящем алиансът обмисля планове за увеличаване на разполагането на войските си в Румъния и България на фона на рязкото нарастване на напрежението с Русия.

Румъния, която вече прие около 1000 американски военнослужещи на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да приеме допълнителни такива, както и френски войски, след изявление на френския президент Еманюел Макрон.

Както тя, така и България отхвърлиха руското искане като "неприемливо".

Виж коментарите (4)

Още по темата (56):
25.02.2022 Христо Иванов: Настояваме за натовски контингент в България
19.02.2022 Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане
17.02.2022 По тревога вдигнаха два изтребителя от "Граф Игнатиево" заради чужди самолети над Черно море
17.02.2022 САЩ ще премести войски от Германия в България
17.02.2022 Български и испански ВВС вече охраняват небето ни
15.02.2022 Ген. Шивиков: Учудващо е, че президентът и министърът на отбраната не знаят какво е батальонна бойна група
Още новини от Национални новини:
От кои вируси трябва да се пазим тази пролет
Един милион българи потеглят
Д-р Илиев: Спрете със струпването на хора край бебето
Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
Сериозен проблем по морето
Как да взимаме по-висока пенсия?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).