Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НАЗП алармира: Телеком изпраща на малолетни непоискани съобщения с нецензурно съдржание
Автор: Пламена Николова 09:25 / 31.05.2021Коментари (5)1156
©
Илюстрация
13-годишно момче е получило от мобилен оператор 127 SMS-а с нецензурно сексуално съдържание само за час и пет минути срещу "скромната“ сума от 256 лв. За това разказва бащата на детето в жалба до Националната асоциация за защита на потребителите.

"На 13.12.2020 около 23.30 вечерта детето ми е атакувано с СМС-и от номер 144344, които са с нецензурно сексуално съдържание. В първия СМС имало съобщение, че са безплатни и могат да се спрат с изпращане на СМС с текст "STOP". След като детето ми изпраща СМС със STOP, до 1 часа сутринта на 14.12.2020 номерът му постоянно получавал от 144344 СМС-и с посоченото съдържание, които детето ми е изтривало. Общо е получило за 1 час и пет минути 127 (?!?) СМС-а от въпросните мошеници“, пише бащата на невръстното момче и допълва, че след това телефонът е бил блокиран поради "значително надвишен кредитен лимит“.

Тогава става известна още една нелоялна практика – мобилният оператор не е спазил уговорката в договора за кредитен лимит от 100 лв., не е изпратил предупредителни съобщения и е допуснал начисляването на сумата от 256 лв., като чак след това е блокирал изходящия трафик. В общите условия изрично се посочва, че при достигане на 75% и 90% кредитен лимит, абонатът получава СМС с предупреждение.

На телефона за клиенти в четири последователни разговора изнервеният родител е получил "разнопосочни, неясни и противоречиви обяснения за високата сметка“ - от "софтуерът на телекома реагира на превишен лимит в рамките на 24 часа " до "не носят отговорност за СМС-и от трети страни".

В опит да разнищи казуса, бащата установява и трето нарушение – телекомуникоционната компания не се е съобразила с изрично изразеното от него писмено искане въпросният телефонен номер да не бъде предоставян за целите на нейния маркетинг и на него да не се изпращат такива съобщения. Това е потвърдено с даденото от един от консултантите на телефона за клиенти обяснение относно изпратените непоискани съобщения, а именно, че мобилният оператор "осигурявал само ползване на мрежата към външна фирма, която използвала СМС-и от номер 144344“.

"Измислените обяснения на служители на телекома, че компанията им само предоставяла мрежата си на трета страна са умишлени и целенасочени лъжи, защото няма никакво логическо обяснение защо ако само се ползва мрежата на оператора, тарифирането се извършва към договор на клиент на този доставчик“, коментира потребителят и определя това като "порочна търговска практика“, "злоупотреба с лични данни“ и "форма на психически тормоз и насилие над едно малолетно дете!“.

"Изпратих до КЗП жалба, на която въпреки предоставените доказателства, ми отговориха формално, че "доводите на другата страна били, че от посочения номер били изпращани СМС-и" и направо се подиграха с един нормален гражданин. Няма кой да ме убеди, че чисто физически дори възрастен човек, в полунощ, ще успее да изпрати 127 СМС-а с текст към номер. Някои от СМС-ите са с интервал от 3-5 секунди. Личното ми мнение е, че въпросните "експерти" в КЗП са обвързани с телекома или директно са в тяхна услуга за такива злоупотреби.“, пише още бащата до НАЗП.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Малката фашкия е пращала СМС-и, то е ясно. Както се казва по-надолу, входящи СМС-и не се таксуват. Така че това СТОП дето го е пратил може да е така, но е забравил малкия да спомене после какво е пращал, а баща му прави една грешка, която забелязвам че все повече нови родители правят, а тя е: безрезервно да вярват на лъжите на децата си. Виж, хубаво е да се защитават, но има случаи в които стават за смях и родители и деца и понякога по-правилно е един зад врата и тихо тихо да си изметат осраното. А сега тяхната простотия става обществена тема...
+2
 
 
Само че тия смс не работят точно така. Няма как някой да те таксува за входящи СМС-и. Малкия палавник е решил, че някоя кака му пише, и е отговорил... 127 пъти. Винаги търсим, кой да ни е виновен!
-3
 
 
КЗП,КЗК,КФН,ББР и тем подобни комисии са за закриване.Тук ако нещо не искате да бъде свършено се създава комисия.За съжаление всички ние им плащаме заплатите,а когато подадете жалба/сигнал резултата е в полза на монополиста.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: