Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
НЗОК плащала за лекарства фантоми
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 13.11.2015Коментари (1)849
©
НЗОК е плащала за лекарства фантоми, стана ясно вчера от изказване на здравния министър д-р Петър Москов по време на обсъждане на проектозакона за бюджета на касата в Здравната комисия на парламента, който по-късно бе приет. 

Става дума за лекарства за 700 000 лева, стана ясно след заседанието. Източването било засечено след като фирмите заявили, че заплатените лекарства изобщо не са били внасяни от тях в страната през годината. 
 
"В процеса на договаряне с фирмите за медикаменти за 2016 г. се оказа, че фирми не са доставяли лекарства за България, а на практика за тях са плащани пари", каза министър Москов. 

"С въвеждането на платформа за електронни търгове в болниците от март догодина ще спрат порочните процедури и ще се гарантира пълна прозрачност на доставките по видове, количества и реална необходимост за болните", поясни той. Според изчисленията му чрез електронната платформа ще бъдат спестени не по-малко от 700 хил. лв. на НЗОК.

Въпросната платформа представлява единна система, чрез която лечебните заведения ще обявяват своите нужди от медикаменти до фирмите доставчици, като до нея ще имат достъп още Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Министър Москов не скри, че е имало реална опасност касата да завърши годината с дефицит от 65 млн. лв. С въведените от нея мерки за икономии обаче недостигът ще бъде не повече от 35-37 млн. лв. Той ще бъде прехвърлен към бюджета за 2016 година.

3 млрд. 402 млн. 429 хил. лв. предвижда проектозаконът за бюджета на НЗОК за 2016 г. Това представлява с 129 млн. повече от тазгодишния бюджет или увеличението е с 4,2 %. Като най-големи пера в него се открояват това за лекарствата за домашно лечение и онкомедикаменти, за които са предвидени общо 750 млн. 926 хил. лв. 

Лекарствата за болничната помощ са за 1 млрд. 343 млн. лв. Най-скромно е перото за медикодиагностични дейности, каквито са изследванията със скенер и компютърен томограф. За тях са предвидени 74 млн. лв. Министър Москов увери, че здравната вноска остава същата - 8 % и е оставен резерв от 300 млн. лв. за покриване на предвидени дупки в сметката на касата. Той обясни, че се търсят механизми за осигуряване на средства, които обаче ще бъдат от бюджета на МЗ, за да бъдат увеличени заплатите в спешната помощ. Проектозаконът предвижда още вместо от 1 януари Националният рамков договор да влезе в сила от 1 април догодина. "Това се налага заради влизането в сила на основния и допълнителния пакет дейности на НЗОК", поясни министър Москов.

В първият пакет влизат всички спешни случаи, онкозаболяванията и неотложните състояния, докато във втория - болести, чието лечение може и да бъде отложено за известен период, като например операцията на херния. 

По време на обсъждането на проектобюджета в здравна комисия вчера от БЛС още веднъж възразиха, че няма да подпишат Националния рамков договор, ако от раздел Преходни и заключителни разпоредби не бъде премахната възможността Надзорният съвет на касата да променя цените на клиничните пътеки по свое усмотрение по всяко време на годината без съгласуване с Лекарския съюз. Срещу това се обявиха още от Български зъболекарски и от Българския фармацевтичен съюз.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Надзорния съвет на ЗК трябва да може да променя цените на пътеките. По този начин ще се прекратят порочните практики по надписване на клинични пътеки, които са най-високо платени.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: