Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На 12 декември почитаме светеца, който лекува рани, порязвания, обриви и екземи
Автор: Екип Burgas24.bg 08:55 / 12.12.2022Коментари (0)1050
©
На 12 декември православната църква чества Свети Спиридон - един от великите светители и чудотворци на IV век. Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Става епископ в кипърския град Тримитунт и участва в първия вселенски събор в Никея. Според житието му той изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Чудотворецът излекуват император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра – искал хората да разберат нейната доброта и човечност, силата ѝ да помага и да закриля.

Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. По време на прочутия Никейски събор се стигнало до люти дебати. Спиридон стиснал керемида в ръка и от единия ѝ край излязъл огън, а от другия потекла вода.

В България свети Спиридон се смята за закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии, шивачи и др. Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Култът към този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград. Според вярванията Свети Спиридон лекува рани, порязвания, обриви, пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи – питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Светецът измолвал и дъжд при суша, при киша спирал валежа, поради което го почитали и бедни, и богати. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните. Днес мощите на светеца, които поддържат телесна температура, се пазят в църквата "Свети Спиридон“ в Корфу. Одеждите и обувките му се сменят всяка година, защото противно на всякакви логични и научни очаквания - те се износват. Изхабената дреха се нарязва на малки парченца и се раздава на миряни, които искат да отнесат частица от нея. 

Каквото е времето през 12-те дни след деня на Свети Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година. С празника на св. Спиридон са свързани зимния празник на св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново. Имен ден празнуват: Спиридон (от лат. "спиритис донум" – духовен дар) Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: