Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На фона на инфлацията: Работодатели планират повишение на възнагражденията
Автор: Екип Burgas24.bg 11:46 / 17.06.2022Коментари (1)653
©
България се намира на 5 място по ръст на инфлацията в Европейския съюз. А от КНСБ са категорични, че заплатите трябва да бъдат вдигнати. Това вече са направили в една консултанска компания. Служителите й получават 10% по-високи заплати от месец май. Очаква ги и поредно увеличение.

"Тъй като ние нямаме някаква реална представа и някакво конкретно очакване до каква степен тази инфлация ще продължи и докога", обяснява Християн Петков – оперативен мениджър.

От компанията казват, че с оглед на растящата инфлация стъпката е по-скоро задължителна, отколкото препоръчителна. Специалистите по човешки ресурси са на мнение, че заплатите ще продължат да растат – с различни темпове в зависимост от сектора.

"От гледна точка на тези сектори, където традиционно се търсят хора и са по-стабилни като продължителност. Там също забелязваме една актуализация между 3 и 5%", каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация на труда, предаде Нова нюз.

Проучвания в бранша показват, че около 70% от компаниите изпитват проблеми с намирането на персонал. Това според експертите кара бизнеса да увеличава заплатите.

"Заплатите растат толкова, колкото има недостиг на кадри. Недостиг на кадри в България има от години наред и вие забелязвате как от доста време заплатите вървят само нагоре. И ние почти всяка година имаме между 10 и 15% ръст на заплатите", обясни Василева.

Не така стои въпросът с малката пекарна на Радостин Великов. За да съществува бизнесът му, е принуден да работи на още две места. А за вдигане на заплатите не може и да си помисли.

"Цената на тока не ни дава такава възможност и това. Фурни затварят дори. И ние сме на ръба да затворим", казва Радостин Великов.

Изчислява, че разходите са се вдигнали двойно. Сметката му за ток се е повишила от 800 на 1400 лева месечно.

"Не говорим само за ток. Говорим за всички продукти – брашно, консумативи. Абсолютно всичко се е вдигнало", обяснява Великов.

Именно високите сметки за ток и по-скъпите суровини са сред причините някои компании да не могат да си позволят да повишат заплатите на служителите си.  Според икономистите обаче инфлацията няма да продължи да расте.

"Предвид прогнозата на правителството в актуализацията на бюджета за снижаване на нивото на БВП, който е един от основните фактори, които влияят за напомпването на инфлацията, т.е. от 4,8 на 2,9 вероятно инфлацията няма да бъде толкова висока и ще се задържи на годишна база около 10%", смята икономистът д-р Щерьо Ножаров.

Толкова висока инфлация у нас не е имало от 1998 година, когато достига 18%. През следващите 24 години не преминава повече от 15%.  

Годишната инфлация за май 2022 г. е 15,6%. Най-много са поскъпнали транспортните услуги, ток, храна, парно и храна.

Войната в Украйна не е единствената причина за това, тази тенденция е започнала още в средата на миналата година, обясни икономистът Георги Вълчев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.06.2022 г.
0
 
 
Толкова висока инфлация при валутен борд е нещо уникално. Относно заплатите - работодателите са принудени да ги увеличават, защото ръста на цените е много голям и заплатите започват да не стигат за нищо. Обаче увеличените заплати ще се калкулират в продукцията, т.е. цените ще продължат да се качват. И така, спирала нагоре...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: